ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βελτιωμένη η κατάσταση στο Μακάριο - Στο 72% η πληρότητα

01 Φεβρουαρίου 2024, 17:56

images

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση αυτή την εβδομάδα όσον αφορά τις εισαγωγές παιδιών στους παιδιατρικούς θαλάμους του Μακάριου Νοσοκομείου, με τους παιδιάτρους ωστόσο να συνιστούν προσοχή καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τους πολίτες να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα να ευνοείται η διασπορά των ιών.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Αβραάμ Ηλία, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 26 παιδιά με την πληρότητα να είναι γύρω στο 72%.

«Έχει μειωθεί η πληρότητα την τελευταία εβδομάδα. Κύρια αιτία των εισαγωγών εξακολουθεί να είναι οι ιός RSV που προκαλεί οξεία βρογχιολίτιδα κυρίως στα βρέφη και στα νήπια», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση των περιστατικών Covid- 19 κυρίως σε μικρά παιδιά, εντούτοις, όπως σημείωσε, τα συμπτώματα είναι ήπια.

Επίσης νοσηλεύονται και κάποια παιδιά με Γρίπη Α και Β. «Έχουμε και παιδιά τα οποία παρουσιάζουν μικροβιακές πνευμονίες όπως βρογχοπνευμονία η μικροβιακές πνευμονίες», προσθέτει.

«Αναμένουμε ότι και τις επόμενες 2-3 εβδομάδες τουλάχιστον θα συνεχίσει ο ιός RSV να προκαλεί κύρια αιτία εισαγωγών βρεφών στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νοσηλεύονται (70%) πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος «που είναι άλλωστε και το αναμενόμενο για αυτή τη εποχή».

Όπως συμβουλεύει ο γιατρός, όταν ένα παιδί παρουσιάζει συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού ακόμη και με δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, ρινική καταρροή, γαστρεντερικές διαταραχές, θα πρέπει οι γονείς να το κρατήσουν περιορισμένο στο σπίτι για να αποφευχθεί η διασπορά του παθογόνου μικροοργανισμού.

«Καλό είναι οι χώροι να αερίζονται πολύ καλά και να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται  στην ηλικιακή ομάδα των βρεφών κάτω των 2 μηνών γιατί έχουν το χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα οποιαδήποτε λοίμωξη να θέτει σε κίνδυνο της υγεία τους», καταλήγει.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα