ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βαρύ το κόστος ρύπων και πράσινου φόρου το 2024

30 Νοεμβρίου 2023, 14:48

images

Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και κατ’ επέκταση για τους καταναλωτές, λόγω της επιβολής της πράσινης φορολογίας και του αυξημένου κόστους αγοράς δικαιωμάτων, επειδή η Κύπρος δεν θα πετύχει να φθάσει το στόχο μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου από -24% στο -32%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου της ειδικής έκθεσης του γενικού ελεγκτή για τις ενέργειες της κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εάν αυτές έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αναφέρθηκε ότι το κόστος αγοράς ρύπων είναι τεράστιο, το οποίο πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως ανέφερε ο λειτουργός Α, του τμήματος Περιβάλλοντος, Λάκης Μεσημέρης, το 2023 οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με €300 εκατ. για αγορά ρύπων ενώ το 2024 θα επιβαρυνθούν με €500 εκατ., ενώ  ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ, Άδωνης Γιασεμίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2024 οι εκπομπές της ΑΗΚ, θα ανέλθουν σε €3,1 εκατ. και με μέση προβλεπόμενη τιμή €88,4 τον τόνο το ποσό θα φθάσει τα €270 εκατ.

Ο κ. Μεσημέρης, τόνισε ότι οι πραγματικότητες είναι πολύ δύσκολες διότι ενώ είχαμε θεσμική υποχρέωση να κάνουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό για το 2021- 2030, ήρθε και μας βρήκε ο καινούργιος στόχος με την αναθεώρηση της δέσμης προτάσεων του εθνικού στόχου μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου από  -24% στο -32%.

Τόνισε ότι η κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να φθάσει το στόχο του -32%, άρα θα έχει ψηλό κόστος αγοράς δικαιωμάτων.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «για να φθάσουμε το στόχο -24% πρέπει να έχουμε 80.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030, άρα με αυτές τις παραμέτρους δεν είναι δυνατόν να φθάσουμε στο στόχο του -32%».

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε το εργατικό δυναμικό για να γίνουν οι σχετικές αναβαθμίσεις.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη μηχανισμού ο οποίος θα παρακολουθεί πολύ αυστηρά την εφαρμογή του σχεδίου.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στα ευρήματα της έκθεσής τους, επεσήμανε ότι λόγω της έλλειψης μηχανισμού παρακολούθησης της υλοποίησης των πολιτικών της κυβέρνησης, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το αποτέλεσμα των μέτρων.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ακόμη και εάν εφαρμοσθούν πρόσθετα μέτρα με βάση τις προκαταρτικές εκτιμήσεις του τμήματος περιβάλλοντος για την περίοδο 2021 -2030, όπου θα αναθεωρηθεί ο εθνικός στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, από το -24% στο -32%, παρουσιάζονται σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ των προβλεπόμενων εκπομπών και των δικαιωμάτων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Μιχαηλίδης, πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη εξάρτηση του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα σε συμβατικά, ρυπογόνα καύσιμα, οδηγούν σε αυξημένη ανάγκη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, με πολύ σημαντικό κόστος, που μετακυλύεται στους καταναλωτές.

Αναθεώρηση σχεδίων αποφάσισε το Υπουργικό

Η επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε ότι η απόφαση του Υπουργικού είναι να γίνει αναθεώρηση των σχεδίων, ώστε επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά την πράσινη φορολογία, είπε ότι θα είναι οριζόντια προς όλους.


Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα