ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξητική τάση στις διαγνώσεις καρκίνου - Οι δράσεις πολιτείας

17 Νοεμβρίου 2023, 13:02

images

Κατά το έτος 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ 1,3 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανέφερε ο Προέδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργανώνει η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου με θέμα: «Κύπρος και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου», ο Πρόεδρος, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες, θα αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια μορφή καρκίνου που θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους, και όχι μόνο.

«Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά από το 1998 και μετά όλα τα νέα περιστατικά καρκίνου, ο καρκίνος, όπως και σε άλλα κράτη, παρουσιάζει αυξανόμενη συχνότητα», τόνισε.

Στόχος της σημερινής Ημερίδας, επεσήμανε, είναι «η ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε σχέση με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου και οι τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισής τους».

Δράσεις πολιτείας

Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι η πολιτεία, έχοντας ως γνώμονα την υγεία του κάθε πολίτη που πάσχει από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, έχει υιοθετήσει και υλοποιεί σε συνέχεια και προηγούμενων αποφάσεων που λήφθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, σημαντικές δράσεις σύμφωνα και με τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης.

«Στο πλαίσιο λοιπόν του εν λόγω σχεδίου αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσει πολιτικές υγείας με ιδιαίτερη έμφαση, εκεί που σε πρώτο στάδιο πρέπει να επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας, στην πρόληψη, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, με την κοινωνία των πολιτών που ειδικότερα στα θέματα της υγείας κάνει απίστευτη δουλειά, για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η απουσία άσκησης, περιβαλλοντικοί και γονιδιακοί παράγοντες» είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, μέσα από τις δράσεις της σχολιατρικής υπηρεσίας και τα προγράμματα προαγωγής υγείας που εφαρμόζονται στα σχολεία, «στοχεύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας για την ανάγκη υιοθέτησης υγιεινών συνθηκών ζωής.  Και εκεί πρέπει να είναι η επικέντρωση μας ειδικότερα στο θέμα της πρόληψης».

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, η εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος για τον ιό των κονδυλωμάτων ΗPV, τόσο σε κορίτσια, όσο και σε αγόρια από την ηλικία των 11 ετών, αποτελεί σημαντικότατη παρέμβαση για την πρόληψη του καρκίνου.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το κράτος εφαρμόζει εδώ και μία εικοσαετία, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της υγείας, το πληθυσμιακό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού». 

«Κέντρα Μαστογραφίας λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, έτσι ώστε το σύνολο του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα τα εν λόγω κέντρα έχουν αναβαθμιστεί τόσο σε θέματα υποδομής και εξοπλισμού όσο και στελέχωσης», διευκρίνισε .

Σε σχέση με άλλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που αναμένεται να εφαρμοστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος ανέφερε ότι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απευθύνεται στην ηλιακή ομάδα των 50-74 ετών και η όλη διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω του συστήματος του ΟΑΥ.

Επίσης, τροχοδρομείται η εφαρμογή του προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες ηλικίας 50-60 ετών με τη διενέργεια της εξέτασης PSA, ενώ το ίδιο γίνεται και για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αντίστοιχα, στις γυναίκες.

«Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας είναι αρωγός στις δράσεις που στόχο έχουν την ανακούφιση, τόσο των πασχόντων όσο και των οικογενειών τους, μέσω της παροχής σχετικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, φυσιοθεραπεία, και στήριξη στην απώλεια. Ειδικότερα, για την ανακουφιστική φροντίδα υγείας έχουν ήδη ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας οι σχετικές υπηρεσίες  τόσο στο πλαίσιο της νοσηλείας των ασθενών, αλλά και οι υπηρεσίες κατ’ οίκον ανακουφιστικής φροντίδας».

Ταυτόχρονα, «ετοιμάζεται και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα», είπε.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η πολιτεία έχει θέσει την αντιμετώπιση του καρκίνου ανάμεσα στις σημαντικότερες προτεραιότητές της και θα συνεχίσει να εργάζεται στοχεμένα για υλοποίηση όλων των σχετικών δράσεων όπως επίσης γενικότερα στον τομέα της υγείας.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα