ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και στις νοσηλείες ασθενών

14 Ιουνίου 2024, 11:17

images

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και στις νοσηλείες ασθενών. Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι σημαντικό τα άτομα να παραμένουν προσεκτικά και να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι υπήρξε μια μικρή αύξηση στον αριθμό των θετικών διαγνώσεων και στις νοσηλείες, η οποία ωστόσο φαίνεται να σταθεροποιείται.

«Φαίνεται ότι αυτή την εβδομάδα άρχισαν να μειώνονται. Κάθε καλοκαίρι παρατηρείται αύξηση λόγω του ότι ο κόσμος συναθροίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αν και η πανδημία έφυγε, τα ευάλωτα άτομα δεν θα πρέπει να σταματήσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», τονίζει.

Αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των περιστατικών άρχισε να καταγράφεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία.

Για την εβδομάδα 27 Μαΐου – 2 Ιουνίου, είχαν δηλωθεί 194 νέα περιστατικά από 3.122 ελέγχους. Την εβδομάδα 3 – 10 Ιουνίου, είχαν δηλωθεί 248 περιστατικά από 3.057 ελέγχους.

Όσον αφορά τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στα νοσηλευτήρια, την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 9 νέες εισαγωγές και δύο εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δεν αποτυπώνουν πλήρως την πραγματική κατάσταση, καθώς πολλοί πολίτες προβαίνουν σε αυτοεξέταση (self-test) και δεν αναφέρουν τα θετικά αποτελέσματά τους στις αρμόδιες αρχές.

Πέμπτο καλοκαίρι με κορωνοϊό

«Διανύουμε το πέμπτο καλοκαίρι με τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και πλέον όλοι έχουμε μάθει τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε για να προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας», ανέφερε στο YgeiaWatch o επίκουρος καθηγητής στον τομέα της Παθολογίας και του ελέγχου λοιμώξεων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η μετάδοση του ιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κινητικότητα μας. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε καλοκαίρι που όλοι μας έχουμε περισσότερες επαφές και βγαίνουμε περισσότερο από το σπίτι μας, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών», σημείωσε.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού παραμένουν ευάλωτες και πρέπει να προσέχουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Είναι οι ηλικιωμένοι μας, οι χρόνιοι ασθενείς, τα ανοσοκατασταλμένα άτομα κλπ. Πέραν από την ευθύνη του καθενός μας, ευθύνη έχουν και οι αρμόδιες αρχές για να διατηρούν πάντοτε το σύστημα υγείας του τόπου σε ετοιμότητα, όχι μόνο ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα και με επάρκεια σε περίπτωση που χρειαστεί, αλλά και για την μακροχρόνια προετοιμασία σε αντίστοιχες κρίσεις δημόσιας υγείας, είτε πρόκειται για επιδημίες, είτε για φυσικές καταστροφές, είτε άλλες», τόνισε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα