ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση παιδιών που απομακρύνονται από την οικογένεια τους

31 Μαΐου 2023, 20:35

images

Ο αριθμός των εγκεκριμένων ανάδοχων οικογενειών παγκύπρια για το 2022 ανέρχεται στις 253 (ζευγάρια ή μονήρης άτομα), αναφέρει σε ανακοίνωση του, το “Hope For Children” CRC Policy Center, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής», σημειώνοντας ότι «καταγράφεται αύξηση στις περιπτώσεις παιδιών που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον».

Το HFC τονίζει τη σημασία της οικογενειακής φροντίδας για κάθε παιδί, ιδίως για εκείνα που η ζωή δεν τους φέρθηκε γενναιόδωρα και για διάφορους λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από τους βιολογικούς τους γονείς.

Όπως αναφέρεται, ο Οργανισμός συμμετείχε στην αξιολόγηση 173 υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών αλλά η ανάγκη εξεύρεσης περισσότερων οικογενειών και ατόμων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδοχής είναι μεγάλη.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι με το πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών, που έχει αναπτύξει από το 2017 και υλοποιείται σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μετά από υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας και τη χρηματοδότηση του Υφυπουργείου Πρόνοιας στήριξε πέραν των 600 ανάδοχων οικογενειών.

Στόχος του Προγράμματος, επισημαίνεται, είναι η διασφάλιση της προστασίας, της φροντίδας και του συμφέροντος κάθε παιδιού που στερείται το οικογενειακό του περιβάλλον.

«Ο ρόλος του HFC εστιάζει στην προώθηση και υποστήριξη του θεσμού της αναδοχής μέσα από την αξιολόγηση της καταλληλότητας των υποψήφιων ανάδοχων γονέων, την εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των εγκεκριμένων ανάδοχων γονέων, καθώς και την παρακολούθηση και επαναξιολόγηση των εγκεκριμένων ανάδοχων γονέων με την εμπλοκή των αρμόδιων λειτουργών των ΥΚΕ» δηλώνει η Εκτελεστική Διευθύντρια του “Hope For Children” CRC Policy Center Άντρια Νεοκλέους.

Υπενθυμίζοντας το αυτονόητο πως κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται τη θαλπωρή της οικογένειας, η κ. Νεοκλέους αναφέρει πως «η σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει μια ανάδοχη οικογένεια σε ένα παιδί, μπορεί να το βοηθήσει να επουλώσουν τα τραύματα που του προκλήθηκαν και να του επιτρέψει να ζωγραφίσει ξανά με φωτεινά χρώματα το μέλλον του». 

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν αναλυτικότερα για τον θεσμό της αναδοχής μπορούν να επικοινωνήσουν με το Hope For Children στο 22103234 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy.

Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, πολλά παιδιά, αρκετά συχνά και για διάφορους λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από τους βιολογικούς τους γονείς. Αυτό συμβαίνει, σημειώνεται, γιατί κάποιοι γονείς αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες, που δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει παραμέληση, κακομεταχείριση, ακόμα και εγκατάλειψη των βιολογικών τους παιδιών. Κάποιοι άλλοι γονείς μπορεί να νοσούν από χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να φροντίζουν τα παιδιά τους. Σε κάθε μια από αυτές τις συνθήκες, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν την αρμοδιότητα να μεριμνήσουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα των παιδιών, για όσο διάστημα χρειαστεί, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και τη βιολογική οικογένεια, με στόχο να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες και να μπορέσει και πάλι να αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών», προστίθεται.

Σε αυτό το διάστημα, επισημαίνει ο Οργανισμός, ανάδοχοι γονείς, αναλαμβάνουν το σημαντικό αυτό ρόλο εξασφαλίζοντας μια σταθερή και ασφαλή καθημερινότητα στα παιδιά - προσφέροντας αγάπη, σταθερότητα, καθοδήγηση και τρυφερότητα  σε ένα παιδί που κατά κύριο λόγο τα έχει στερηθεί, οι ανάδοχοι γονείς, βοηθούν την εξέλιξή του σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο.

Σχετικά Άρθρα