ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση καρκίνου παχέος εντέρου σε νεαρά άτομα

29 Μαΐου 2022, 06:00

images

Στη επιστροφή προς το σωστό δρόμο για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στοχεύει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος στις 29 Μαΐου, καθώς μελέτες έχουν αναδείξει ότι υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου αυτού σε νεαρά άτομα.

Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου παχέος εντέρου (CRC), μέσω μίας πολύπλευρης εκστρατείας, παρέχοντας απλά μηνύματα στο ευρύ κοινό προκειμένου να βοηθήσει να κατανοήσουν τους παράγοντες κινδύνου και τις προσπάθειες ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς επίσης και να ενημερώσει τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους επαγγελματίες υγείας και τους πληρωτές υγειονομικής περίθαλψης.

2η κύρια αιτία θανάτου ο καρκίνος παχέος εντέρου

Η Aasma Shaukat, MD, MPH Συμπρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Michal Kaminski, MD, PhD Συμπρόεδρος στην Πολωνία του World Digestive Health Day (WDHD), σε μήνυμά τους για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει σχεδόν κάθε στοιχείο της ζωής όπως τη γνωρίζουμε και οι συνήθεις έλεγχοι υγείας δεν αποτελούν εξαίρεση.

«Παγκοσμίως, ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου. Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας επέλεξε τον καρκίνο του παχέος εντέρου ως το επίκεντρο της καμπάνιας WDHD 2022», σημειώνουν.

Όπως αναφέρεται, ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των CRC εξελίσσεται μέσω της αλληλουχίας αδενώματος-καρκινώματος, παρουσιάζοντας ευκαιρίες αφαίρεσης πρόδρομων βλαβών και πρόληψης του καρκίνου ή αναγνώρισης του CRC στα πρώιμα, ιάσιμα στάδιά του.

Προστίθεται ότι υπάρχουν επίσης αρκετοί τροποποιήσιμοι διατροφικοί, τρόποι ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για τον CRC. Σημειώνεται ότι όταν ανιχνεύεται στα προκλινικά στάδια, ο καρκίνος παχέος εντέρου τείνει να είναι συχνά ιάσιμος με χειρουργική εκτομή.

Αύξηση εμφάνισης σε νεαρά άτομα

Σύμφωνα με τους Aasma Shaukat και Michal Kaminski, οι προσπάθειες προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του παχέος εντέρου κατευθύνονται προς την ανίχνευση πρώιμου σταδίου του καρκίνου και την αφαίρεση προνεοπλασματικών βλαβών.

«Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου που είναι αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές, όπως η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων, η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, η κολονογραφία CT και η κολονοσκόπηση», αναφέρουν.

Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία, μελέτες έχουν επισημάνει μια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του CRC μεταξύ των νεότερων ατόμων. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 διέκοψε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του CRC και δημιούργησε ένα πλήθος διαδικασιών ενδοσκόπησης σε όλο τον κόσμο.

Τονίζουν ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ανάγκη να κατανοήσουμε τις πρόσφατες επιδημιολογικές τάσεις και τους παράγοντες κινδύνου για το CRC, καθώς και να συνεχίσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του CRC, καθώς επίσης να αναπτύξουμε, να ενισχύσουμε και να επαναφέρουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου CRC για να μειώσουμε την παγκόσμια επιβάρυνση του CRC».

Επισημαίνουν ακόμη ότι «αυξάνοντας την παγκόσμια συνειδητοποίηση των παραγόντων κινδύνου του καρκίνου παχέος εντέρου (CRC), των πλεονεκτημάτων του προσυμπτωματικού ελέγχου και των πρακτικών εργαλείων για την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορούμε να επηρεάσουμε τη συνολική ανθρώπινη υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως μεταξύ των χωρών χαμηλών και μεσαίων πόρων».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα