ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση επιδόματος τέκνου με αναδρομική ισχύ

06 Φεβρουαρίου 2024, 16:23

images

Νομοσχέδιο για την αύξηση του επιδόματος τέκνου με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους, ετοιμάζει το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Την ανάγκη αύξησης του επιδόματος τέκνου πέραν του 5%, για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ως μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας, εξέτασε σήμερα η κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας, με στόχο να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο γενικός διευθυντής του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απόδοση αύξησης του επιδόματος τέκνου κατά 5% στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι η Βουλή θα παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και θα αναμένει από την κυβέρνηση την κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην απόδοση της ΑΤΑ στο επίδομα τέκνου εξηγώντας ότι γίνεται αυτόματα, ενώ η ρύθμιση της αύξησης του επιδόματος τέκνου στις πολύτεκνες οικογένειες χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.  

Το 2023, όπως αναφέρθηκε, επιδόθηκε ΑΤΑ 8,71% ενώ το 2024 επιδόθηκε πλήρης ΑΤΑ 3,66%.

Στα σκαριά το νομοσχέδιο

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για αύξηση του επιδόματος τέκνου για πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι προετοιμάζεται και στο τέλος της εβδομάδας θα αποσταλεί προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και ακολούθως για νομοτεχνικό έλεγχο.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2024.

Διευκρίνισε, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η επένδυση στην ανάπτυξη σωστών υπηρεσιών και στοχευμένων επενδύσεων, διότι από μόνη της η επιδοματική πολιτική, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα πρέπει να στηρίζονται οι οικογένειες για να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε οργανωμένους  χώρους, ώστε να μπορεί να εργασθεί η μητέρα ή να στηριχθεί η οικογένεια από τον παππού και τη γιαγιά.

Ποσό €17 εκατ. για επιδότηση διδάκτρων

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο επιδότησης των διδάκτρων φοίτησης σε νηπιαγωγεία, λέγοντας ότι το 2023 επιδοτήθηκαν σε 7,5 χιλιάδες παιδιά με δίδακτρα ύψους €12 εκατ.  ενώ φέτος επιδοτούνται 10,500 παιδιά με το ποσό των €17 εκατ.

Εξήγησε ότι με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων όσα περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο περισσότερα λαμβάνει για κάθε τέκνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιδότησης.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι αν μια οικογένεια έχει εισοδήματα μέχρι €19,500, η διαφορά του επιδόματος που λαμβάνει ανά τέκνο, από το ένα τέκνο στα δύο τέκνα ανέρχεται στα €110. Δηλαδή, για οικογένεια με ένα τέκνο η επιδότηση φοίτησης ανέρχεται στα €600 και για οικογένεια με δύο τέκνα η επιδότηση ανέρχεται περίπου στα €710.

Η διαφορά από δυο τέκνα σε τρία τέκνα είναι €588 επιπλέον ανά τέκνο και για τέσσερα τέκνα λαμβάνει €780 ανά τέκνο.

Ζητούμε την επιστροφή του 9%

Ο πρόεδρος της οργάνωσης πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος ζήτησε επιστροφή του 9% του επιδόματος τέκνου που αφαιρέθηκε από την 1η  Ιανουαρίου 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «ενώ επιστράφηκαν προς όλους οι περικοπές μισθών, συντάξεις, επιδόματα, δεν επιστράφηκε το 9% του επιδόματος τέκνου».

Επικαλέστηκε παράλληλα στατιστικά στοιχεία από την υπηρεσία επιδομάτων, σύμφωνα με τα οποία η κοστολόγηση της επιστροφής του 9% ανερχόταν στα €1,4 εκατ. πριν δύο χρόνια και το 2023 στο €1,1 εκατ.

Ανέφερε επίσης, ότι οι πολύτεκνες οικογένειες μειώνονται κατά 400 οικογένειες κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση εξοικονομεί 10% από τη μείωση επιδομάτων

Ο πρόεδρος της οργάνωσης πενταμελούς οικογένειας, Αντώνης Χατζηαντώνης, ανέφερε ότι τα κόστη για την κυβέρνηση μειώνονται κάθε χρόνο κατά 10% καθώς κάθε χρόνο μειώνονται οι δικαιούχοι και εισηγήθηκε όπως το κράτος επιστρέφει το ποσό της μείωσης πίσω προς τις πολυμελείς οικογένειες.

Οι βουλευτές ζητούν οριζόντιες αυξήσεις

Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ,  Ανδρέας Καυκαλιάς στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι «η δραστική αύξηση του επιδόματος των τρίτεκνων και πολυτέκνων οικογενειών, αποτελεί αναγκαιότητα στη βάση των σημερινών δεδομένων της κυπριακής οικονομίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει οριζόντια αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5% ενώ για τα τρία παιδιά και άνω, θα πρέπει να είναι διαφορετική η αντιμετώπιση λόγω του ψηλού κόστους ζωής.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε ότι η αύξηση του 5% σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες είναι ανεπαρκής, διότι το κόστος ζωής την τελευταία τριετία αυξήθηκε κατά 13%.

«Γι’ αυτό θεωρήσαμε ότι είναι σωστό να εισέλθουμε σε ένα διάλογο ώστε να δούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, επεσήμανε την ανάγκη αναπροσαρμογής των κριτηρίων όσον αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι «γίνεται ένα πρώτο βήμα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα στη βάση ότι τα οικονομικά του κράτους είναι περιορισμένα».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα