ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση 30% στην ενδοοικογενειακή βία

25 Νοεμβρίου 2021, 12:02

images

Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας επιδείνωσε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο σε δολοφονίες γυναικών, ενώ στην Κύπρο το 2019 παρουσιάστηκε 30% αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΟΔΗΣΥ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει από το 1999, την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

 «Η ευαισθητοποίηση και η διαφώτιση της κοινωνίας γύρω από αυτό το πρόβλημα, πρέπει να είναι διαρκής», τονίζεται.

Σύμφωνα με έρευνες από την ηλικία των 15 ετών, 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια έχουν βιώσει σωματική και σεξουαλική βία ή και τα δύο, ενώ καταγράφονται διαρκώς φαινόμενα ψυχολογικής, διαδικτυακής βίας, παραμέλησης, ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, γυναικοκτονίες, σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκασμός σε γάμο ή κακοποίηση παιδιών.

«Ύψιστη υποχρέωσή μας ως κοινωνία είναι όλοι μαζί και με το σύνολο των μέσων που διαθέτουμε, να εργαστούμε για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουμε τη σημαντικότητα της λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας. Ένας τόπος υποδοχής, μια δομή που έρχεται να καλύψει τα κενά που υπήρχαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών συγκεντρώνοντας όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Ένα πολύ σημαντικό βήμα που έγινε πράξη για πρώτη φορά στη χώρα μας, για να έχει η κάθε γυναίκα τη στήριξη την οποία και δικαιούται και χρειάζεται», τονίζεται.

«Η βία κατά των γυναικών, δεν συγχωρείται, δεν δικαιολογείται, δεν θα γίνει ποτέ κανονικότητα. Η βία κατά των γυναικών, πρέπει να σταματήσει», καταλήγει

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα