ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένα κονδύλια, αλλά υποστελέχωση Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού

11 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Σε €544,473 ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ) για το 2023.

Σύμφωνα με σημείωμα της, Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου, ο προϋπολογισμός του ΓΕΠ το 2022 ήταν €503,873 σημειώνοντας αύξηση από την επόμενη χρονιά.

Στο κομμάτι της μισθοδοσίας, το ΓΕΠ χρειάζεται €117,095 για αξιωματούχους της Δημοκρατίας, €77,455 για κρατικούς υπαλλήλους και €36,828 για ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Οι λειτουργικές δαπάνες του γραφείου για το 2023 υπολογίζονται σε €127,895. Οι συντηρήσεις και επιδιορθώσεις για το 2022 ήταν €29,700, ενώ για την εκπαίδευση προσωπικού/συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα το 2022 ο προϋπολογισμός ήταν €29 χιλ.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες ανέρχονται σε €92,300 και ο προϋπολογισμός για εκστρατείες διαφώτισης το 2021 ανήλθαν σε €30 χιλ.

Σημαντική υποστελέχωση

Με μόλις 12 λειτουργούς στελεχώνεται σήμερα το ΓΕΠ, κάτι που όπως τονίζεται στο σημείωμα, δυσχεραίνει τη λειτουργία λόγω του αυξανόμενου όγκου εργασίας, των δράσεων που απαιτούνται, των αυξανόμενων απαιτήσεων εξαιτίας αυξανόμενων παραπόνων, αλλά και των αιτημάτων συνεργασίας από υπουργεία και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ΓΕΠ ήδη, προσλήφθηκαν δύο λειτουργοί τον Οκτώβριο 2022 ενώ αναμένεται να πληρωθούν ακόμη δύο θέσεις λειτουργών, με στόχο τη σημαντική βοήθεια στη διαχείριση του όγκου εργασίας και την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου.

Παρόλα αυτά, τονίζεται ότι καίριο πρόβλημα του ΓΕΠ παραμένει το γεγονός ότι δεν στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό, με συγκεκριμένα προσόντα και με βάση τις ανάγκες εξυπηρέτησης της επιτρόπου, αλλά με αποσπάσεις δημόσιων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών λειτουργών.

Αυτό υποσκάπτει την ανεξαρτησία του θεσμού, υπογραμμίζεται, ενώ θέτει σε κίνδυνο την διαρκώς αποκτούμενη εμπειρία και συνέχιση της λειτουργίας του. Ακόμη, τονίζεται ότι χωρίς μόνιμο προσωπικό, αποκλείεται η ενίσχυση από επαγγελματίες με συγκεκριμένη εξειδίκευση, κάτι αναγκαίο για το ΓΕΠ, ενώ οδηγεί σε πιο ακριβή και μη αποτελεσματική αγορά υπηρεσιών.

Μέσα στο σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης του γραφείου, εμπίπτει και η ακύρωση παραχώρησης 7 εκπαιδευτικών λειτουργών για την σχολική χρονιά 2023-2024, από το υπουργείο παιδείας, έπειτα και από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τον τελικό προϋπολογισμό του ΓΕΠ, το οποίο ζήτησε κατ’ επειγόντως μόνιμο προσωπικό από το υπουργείο οικονομικών, ενώ η επίτροπος σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός και η στελέχωση πρέπει να εξεταστούν εκ νέου.

Επιδιώξεις

Σύμφωνα με το σημείωμα, οι βασικές επιδιώξεις για τα έτη 2023 – 2025 του ΓΕΠ αφορούν στην διαφώτιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα δικαιώματα του παιδιού, στην εναρμόνιση της νομοθεσίας, πολιτικών, ιδιωτικών, διοικητικών πρακτικών και διαδικασιών με την σύμβαση των Ηνωμένων Εθών για τα δικαιώματα του παιδιού (ΣΔΠ), αλλά και με άλλες διεθνείς συμβάσεις που αφορούν παιδιά και στις οποίες έχει κυρώσει ή προτίθεται να κυρώσει το κράτος.

Ακόμη, το ΓΕΠ προβλέπει στον εντοπισμό και προώθηση των απόψεων των παιδιών, στη διεξαγωγή εκστρατειών διαφώτισης για τα δικαιώματα τους, στην διεξαγωγή μελετών για την κατάσταση των παιδιών στην Κύπρο και στην εκπαίδευση παιδιών και επαγγελματιών για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το ΓΕΠ αναμένει ακόμη να διερευνήσει παράπονα, να εκπροσωπεί τα παιδιά και τα συμφέροντα τους σε δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες, να δημιουργήσει αρχείο στατιστικών δεδομένων για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού στην χώρα, να στηρίξει το έργο των μη κυβερνητικών οργανισμών που προασπίζονται τα δικαιώματα του παιδιού και τέλος, να συμμετέχει και να συνεργάζεται με διεθνή δίκτυα.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα