ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Κύπρο

15 Νοεμβρίου 2023, 13:29

images

Αύξηση 1,7% σημείωσαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Κύπρο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσιοποίησε η Eurostat, ενώ η Κύπρος κατέγραψε επίσης αύξηση 0,2% του ΑΕΠ.

Σε 21 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ 10 κράτη παρουσίασαν μείωση στο ΑΕΠ τους.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αερίων του θερμοκηπίου σημειώθηκαν στην Μάλτα φθάνοντας το 7,7%, στη Λετονία (4,5%), στην Ιρλανδία (3,6%), στη Λιθουανία ( 3%), στην Κύπρο (1,7%) και στην Κροατία (1%).

Αντίστοιχα οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Βουλγαρία (23,7%), στην Εσθονία (23,1%) και στην Ολλανδία (10,3%).

Μείωση στο ΑΕΠ καταγράφηκε στην Εσθονία, στην Ουγγαρία, στο Λουξεμβούργο, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στη Τσεχία, στη Πολωνία, στη Φινλανδία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία.

Δανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία και Ελλάδα κατάφεραν όπως σημειώνεται, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημειώνοντας παράλληλα αύξηση του ΑΕΠ τους.

Στην ευρωπαϊκή οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανήλθαν σε 821 εκατ. τόνους  CO2-equivalents καταγράφοντας μείωση 5,3% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.

Κατά την ίδια περίοδο το ΑΕΠ της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας αύξηση 0,5% για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι εκπομπές ανά οικονομικό τομέα

Σε σχέση με τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το μεγαλύτερο ποσοστό σημειώνεται για την βιομηχανοποίηση φθάνοντας στο 23,5%.

Ακολουθούν τα νοικοκυριά (17,9%), ο ηλεκτρισμός και προμήθεια αερίου (15,5%), η γεωργία (14,3%) και οι μεταφορές και αποθήκευση (12,8%).


Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα