ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται από αύριο οι συντάξεις

05 Απριλίου 2023, 14:05

images

Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται αύριο το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023», το οποίο προβλέπει την αύξηση κατά 0,8% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σκοπός του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να επέλθει αύξηση κατά ποσοστό 0,8% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αναδρομική ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2023 - ποσοστό που αντιστοιχεί στη διαφορά της τιμαριθμικής αύξησης που χορηγήθηκε στις συντάξεις την 1η Ιουλίου 2022 σε σχέση με την αύξηση που χορηγείται στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Προστίθεται ότι με τις πρόνοιες του νομοσχέδιου προτείνεται η αφαίρεση του ποσοστού ύψους 0,8% από την επόμενη αύξηση των συντάξεων, καθώς και η εισαγωγή επιφύλαξης σύμφωνα με την οποία το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή (τιμάριθμος) που χορηγείται κάθε 1η Ιουλίου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσοστό αύξησης του ποσού των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών (μισθοί) την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ώστε σε καμιά περίπτωση μελλοντικά να μη χορηγείται τιμαριθμική αύξηση στις συντάξεις μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών, έστω και αν ο τιμάριθμος αυξάνεται περισσότερο από τους μισθούς.

Η Επιτροπή μελέτησε το νομοσχέδιο σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 14 και 28 Μαρτίου και στις 4 Απριλίου 2023.

Το ύψος των βασικών συντάξεων που καταβάλλονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναπροσαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, κατά το ποσοστό αύξησης του ποσού των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών των τελευταίων δύο ετών και το ύψος των συμπληρωματικών συντάξεων κατά το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του δεύτερου εξαμήνου του προηγούμενου έτους,

Η αύξηση των συμπληρωματικών συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει την αύξηση των βασικών συντάξεων, ενώ οι βασικές και συμπληρωματικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται την 1η Ιουλίου κάθε έτους κατά το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του τελευταίου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, και

Το ποσοστό αύξησης του Ιουλίου συμψηφίζεται με το ποσοστό αύξησης του επόμενου Ιανουαρίου.

Υψηλότερες συντάξεις για υφιστάμενους συνταξιούχους

Σημειώνεται, ακόμη ότι στο πλαίσιο εφαρμογής των πιο πάνω διατάξεων, την 1η Ιουλίου 2022 χορηγήθηκε αύξηση σε ποσοστό  4,2% στις συντάξεις, ενώ την 1η Ιανουαρίου του 2023 η αύξηση των μισθών υπολογίστηκε σε ποσοστό στο 3,37%.

Δηλαδή προκύπτει διαφορά 0,8%, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις από τους συνταξιούχους που θα προκύψουν κατά το 2023.

Ο αναλογιστής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει υπολογίσει ότι από την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα προκύψει δαπάνη €6,9 εκαΤ. για το 2023 και το προαναφερόμενο ποσοστό θα αφαιρεθεί από την επόμενη αύξηση των συντάξεων, η οποία αναμένεται τον Ιούλιο του 2023, ώστε να μην προκύψει πρόσθετο κόστος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σχολιάζοντας τους πιο πάνω προβληματισμούς και θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστήριξε όπως το υπό εξέταση νομοσχέδιο, ως αυτό έχει κατατεθεί, προωθηθεί το ταχύτερο στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, ώστε να αρθεί η διάκριση μεταξύ των συνταξιούχων που κατέστησαν δικαιούχοι με ουσιώδη χρόνο από την 2α Ιανουαρίου 2023 και των συνταξιούχων που κατέστησαν δικαιούχοι πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Επίσης, για να καταστεί δυνατή η ομαλή πληρωμή των συντάξεων και ακολούθως να τεθεί η μεθοδολογία υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαβούλευσης που διεξάγεται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Επιφυλάξεις από ΠΕΟ

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι στο στάδιο της ετοιμασίας του νομοσχέδιου δεν διεξήχθη η ενδεδειγμένη διαβούλευση ενώπιον του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή που χορηγείται κάθε 1η Ιουλίου δε δύναται να υπερβαίνει το ποσοστό αύξησης των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. 

Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι το υπό εξέταση νομοσχέδιο πρέπει να προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το συντομότερο δυνατόν, αφού όμως αφαιρεθεί από το κείμενο αυτού η προαναφερθείσα ρύθμιση, και τόνισε ότι το θέμα της μεθοδολογίας υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις επιβάλλεται να τεθεί ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εξέταση, προτού προωθηθεί οποιαδήποτε ρύθμισή του.

Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της ΣΕΚ, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ συμφώνησαν με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα