ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνεται ο καρκίνος θυροειδούς αδένα σε παιδιά και εφήβους

16 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Σημαντική και εκθετική αύξηση περιπτώσεων καρκίνου θυροειδούς αδένα σε παιδιά και εφήβους καταγράφεται στην Κύπρο, εντούτοις τα ποσοστά επιβίωσης στο νησί φθάνουν το 100%.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, στο ίδρυμα ‘Ελπίδα’ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, ο πρόεδρος του ιδρύματος και καθηγητής παιδιατρικής και παιδογκολογίας, Λοϊζος Λοϊζου, επεσήμανε ότι ο καρκίνος του θυροειδούς αδένα παρουσιάζει σημαντική και εκθετική αύξηση.

Συγκεκριμένα, η επίπτωση καρκίνου θυροειδούς αδένα σε παιδιά και εφήβους 0-19 ετών στην Κύπρο είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

Σημειώνει ακόμη ότι «η συνεχής αύξηση παρατηρείται σε εφήβους, κορίτσια και αγόρια της ηλικιακής ομάδας 15-19 ετών και η ετήσια ποσοστιαία αύξηση είναι πολύ ψηλή, στο 7.6%, δηλαδή κάθε χρόνο παρατηρείται αυτή η αύξηση του αριθμού νέων περιστατικών».

Ειδικότερα, σε κορίτσια η επίπτωση καρκίνου θυροειδούς είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από ότι σε αγόρια, με το θηλώδες καρκίνωμα του θυροειδούς να είναι ο συχνότερος τύπος (86%).

Ακόμη, παρατηρείται τέσσερις φορές αύξηση των μεταστατικών περιπτώσεων καρκίνου του θυροειδούς σε εφήβους 15-19 ετών στη δεκαετία 2008-2017 σε σχέση με τη δεκαετία 1998-2007.

Όπως αναφέρει, «ο καρκίνος του θυροειδούς είναι σχεδόν το 10% των τύπων καρκίνου σε παιδιά 0-19 ετών στην Κύπρο, που διαφέρει από ότι παρατηρείται σε πολλές άλλες χώρες (0.5%-3%)».

Από την άλλη, παρά τη σχεδόν τετραπλάσια αύξηση σε μεταστατικές περιπτώσεις, η επιβίωση είναι 100% στην Κύπρο.

Προσθέτει ότι η σημαντική αύξηση των μεταστατικών περιπτώσεων συνηγορεί στο ότι η αυξητική τάση που παρατηρείται οφείλεται περισσότερο σε μια πραγματική αύξηση της καρκινογένεσης στον θυροειδή αδένα παρά σε μια φαινομενική αύξηση των περιπτώσεων. Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερδιάγνωσης περιπτώσεων με μικρά, συχνά ακίνδυνα ογκίδια του θυροειδούς (μικρά θηλώδη καρκινώματα που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση).

Κατά τη διάσκεψη, αναφέρθηκε επίσης ότι ενώ οι λευχαιμίες αποτελούν τη συχνότερη ομάδα (1η θέση 26.5%), όπως αλλού, σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Κύπρο τα λεμφώματα (2η θέση 21.5%), και ο καρκίνος του θυροειδούς (3η θέση 14%) είναι συχνότεροι από τους όγκους εγκεφάλου (4η θέση 11%), ενώ σε άλλες χώρες κατέχουν τη 2η θέση.

Υψηλότερα τα ποσοστά ίασης καρκίνου στην Κύπρο

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοϊζου, σημείωσε ότι τα ποσοστά ίασης και μακρόχρονης επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο ή λευχαιμία στην Κύπρο είναι από τα ψηλότερα παγκοσμίως.

Συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ και ΗΠΑ, στην Κύπρο ο καρκίνος θυροειδούς είναι ιάσιμος 100%, τα λεμφώματα 95%, οι λευχαιμίες (οξείες λεμφοβλαστικές) 86%.

Επίσης, για το σύνολο των καρκίνων στις ηλικίες 0-19 ετών, το ποσοστό επιβίωσης είναι μεγαλύτερο από 80%, καθώς σε κάθε 5 παιδιά, τα 4 θα επιβιώσουν.

3η υψηλότερη χώρα η Κύπρος σε περιστατικά παιδικού καρκίνου

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έρευνες, στα περιστατικά παιδικού καρκίνου, η Κύπρος είναι η 3η υψηλότερη χώρα παγκοσμίως. Μόνο η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν περισσότερα περιστατικά.

Ο παιδικός καρκίνος στην Κύπρο εκδηλώνεται σε παιδιά 0-19 ετών. Ειδικότερα παρουσιάζονται 42 νέα κρούσματα ετησίως και αποτελούν το 1,5% όλων των κρουσμάτων ετησίως. Επίσης, τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα από τα κορίτσια και η επίπτωση είναι 208 περιστατικά ετησίως ανά 1 εκατομμύριο παιδιών 0-19 ετών.

Υπολογίζεται σήμερα ότι στην ΕΕ ξεπερνούν τις 500.000 οι «νικητές του παιδικού καρκίνου». Ακόμη, πέραν του 60% αυτών έχουν προβλήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο που είχαν ή τη θεραπεία που έλαβαν.

Επιπλέον, παγκοσμίως κάθε 3 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο και κάθε χρόνο εκδηλώνονται παγκοσμίως τουλάχιστον πέραν των 450.000 νέων περιστατικών, με αύξηση 0,9% ετησίως.

Της Ουρανίας Στυλιανού


 

Σχετικά Άρθρα