ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνεται η πείνα στο Σουδάν

03 Αυγούστου 2023, 09:21

images

Συναγερμό σήμανε ο ΟΗΕ την Τετάρτη για τον επικείμενο λιμό στο Σουδάν, όπου μήνες πολέμου έχουν χτυπήσει την εφοδιαστική αλυσίδα, σπρώχνοντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπιστούν για να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

"Πάνω από 20,3 εκ. άνθρωποι, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42% του πληθυσμού της χώρας, βιώνουν συνθήκες ακραίας επισιτιστικής ανασφάλειας", ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Οι μισοί από αυτούς ήταν ήδη επισιτιστικά ανασφαλείς πέρσι, πριν να ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ του αρχηγού του στρατού Abdel Fattah al-Burhan και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) Mohamed Hamdan Daglο.

Κλιμακώνοντας μιας ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, "6,3 εκ. άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λιμό", προειδοποίησε ο ΟΗΕ την Τετάρτη.

Η σύρραξη έχει καταστρέψει καίριες υποδομές, έπληξε σοβαρά τη γεωργία και εμποδίζει την παράδοση κρίσιμης βοήθειας.

Ο μισός πληθυσμός "αντιμετωπίζει οξεία πείνα" στο Δυτικό Νταρφούρ, στο οποίο σημειώθηκαν μερικές από τις χειρότερες συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων και στοχοποίηση πολιτών για την εθνικότητά τους και ευρεία σεξουαλική βία.

Τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δείχνουν ότι πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, με σχεδόν ακόμα ένα εκατομμύριο να έχουν διαφύγει από τα σύνορα του Σουδάν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει μόνο από το Χαρτούμ, που αποτελούσαν το 40% του πληθυσμού του πριν τον πόλεμο.

Για μήνες άμαχοι παρακαλούν να σταματήσουν οι αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές, οι μάχες και οι πυροβολισμοί που έχουν μετατρέψει πόλεις συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας σε εμπόλεμες ζώνες.

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν υλοποιήθηκε παρά τις υποσχέσεις των εμπόλεμων μερών, εμποδίζοντας την άφιξη όλο και πιο σωτήριας βοήθειας.

Οι φονικές αστικές μάχες συνεχίστηκαν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα την Τετάρτη, με εκπρόσωπο του στρατού να ανακοινώνει σε τηλεοπτική ομιλία ότι «δεκάδες από την ανταρτική πολιτοφυλακή» «σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο Χαρτούμ.

Οι RSF κατηγόρησαν και πάλι τον στρατό ότι «συνωμοτεί» με το πρώην καθεστώς του Omar al-Bashir.

Ο αυταρχικός Μπασίρ εκδιώχθηκε το 2019 μετά από λαϊκές διαμαρτυρίες. Η εύθραυστη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση που ακολούθησε εκτροχιάστηκε από ένα πραξικόπημα του 2021 υπό την ηγεσία του Μπουρχάν, με τον Ντάγκλo ως το νούμερο δύο του.

Όταν οι δύο στρατηγοί έπεσαν σε μια σφοδρή διαμάχη, ο Ντάγκλο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπουρχάν ότι ξεκίνησε τον πόλεμο για να επαναφέρει στην εξουσία το απαγορευμένο Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου (NCP) του Μπασίρ.

Σε δήλωση των RSF την Τετάρτη είπαν ότι ο στρατός «κάλυπτε» τις δραστηριότητες αξιωματούχων του NCP σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στο ανατολικό Σουδάν, και προειδοποίησε για «εμφύλιο πόλεμο».

Κατηγόρησε τον στρατό ότι προστάτευε μέλη της παλιάς φρουράς που είχαν δραπετεύσει από τη φυλακή νωρίς στον πόλεμο, «με ρητό στόχο να καταλάβουν ξανά την εξουσία στη χώρα μας».

Σχετικά Άρθρα