ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού σχεδιάζονται στη Γερμανία

18 Νοεμβρίου 2021, 06:42

images

Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία και λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη των Πρωθυπουργών των κρατιδίων με την Καγκελάριο Άγκελα Mέρκελ που θα γίνει σήμερα με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης, πολλά κρατίδια παίρνουν πιο αυστηρά μέτρα, ιδίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Ήδη στη Βάδη-Βυτεμβέργη, το Αμβούργο, τη Θουριγγία και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει αποφασιστεί η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και μια σειρά από δραστηριότητες μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει. Η Σαξονία, που έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορωνοϊό, εφαρμόζει το μέτρο και στο λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όπως επισημαίνεται. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση του Πρωθυπουργού της Βάδης-Βυτεμβέργης, το εν λόγω κρατίδιο επρόκειτο χθες να φτάσει το επίπεδο συναγερμού, λόγω σοβαρής έλλειψης μονάδων εντατικής θεραπείας, ενώ ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας προειδοποίησε ότι «το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του».

Αλλά και ο Δήμος του Βερολίνου αυστηροποιεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, καθώς ενώ ήδη ισχύει η είσοδος σε κλειστούς χώρους μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει, εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις και η επίδειξη αρνητικού τεστ ακόμα και για εκείνους. Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι λόγω των διαφορετικών μέτρων που ισχύουν μεταξύ των κρατιδίων και που έχουν οδηγήσει σε σύγχυση, σήμερα η Καγκελάριος θα επιδιώξει να βρει μια κοινή γραμμή με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος νόμος για την ανάσχεση της πανδημίας στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των τριών κομμάτων που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας -Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να ελέγχουν καθημερινά αν εφαρμόζεται στους χώρους εργασίες ο κανόνας της πρόσβασης των εμβολιασμένων, όσων έχουν αναρρώσει και όσων έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Αλλά και η επαναφορά της τηλεργασίας θα περιλαμβάνεται στον νέο νόμο, που θα δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι, εκτός από όσους απασχολούνται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που καθιστούν δύσκολη την τηλεργασία.

Στο εξής, φαίνεται ότι και η επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με τεστ, ενώ υποχρεωτικό θα είναι το τεστ κορωνοϊού στις κλινικές και τις μονάδες φροντίδας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες.

Τέλος, η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί εμπεριέχει προβλέψεις για αυστηροποίηση των ποινών σε βάρος όσων χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά ή όσων είναι υπεύθυνοι για την έκδοση αυτών, που θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης.

Σχετικά Άρθρα