ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυστηρά πρόστιμα, διατήρηση ευθανασίας στο νομοσχέδιο σκύλων

05 Απριλίου 2023, 10:10

images

Αυστηρά πρόστιμα για ιδιοκτήτες σκύλων επιφέρει το τροποποιητικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος ενώ παράλληλα διατηρεί τις πρόνοιες που προβλέπουν ευθανασία των ζώων σε αρκετές περιπτώσεις, δημιουργώντας αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί «στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων αρχών και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Νόμου μέσα από την εισαγωγή διαδικασιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων, οι οποίες θα λειτουργούν για σκοπούς επιβολής ποινής στους παρανομούντες και ως αποτρεπτικός παράγοντας που θα προάγει την υπεύθυνη κατοχή και τον περιορισμό του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων», με την τοπική αυτοδιοίκηση να ορίζεται ως η αρμόδια αρχή.

Πέρα από την προσθήκη αυστηρών προστίμων, με την τροποποίηση του περί σκύλων νόμου απαιτείται η άδεια κατοχής για όλους τους σκύλους άνω των δύο μηνών. Η άδεια θα στοιχίζει €5 τον χρόνο για όλους τους στειρωμένους σκύλους και €30 για τους μη στειρωμένους, σε σχέση με €20,50 που ισχύει τώρα, ανεξαρτήτως φύλου και στείρωσης.

Σύμφωνα με το τροποποιητικό σχέδιο νόμου που προτείνει η Κυβέρνηση, εξακολουθεί να επιτρέπεται η ευθανασία σε αρκετές περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις που ορίζονται στη νομοθεσία, όπου ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται με τις πρόνοιες του νόμου, ο σκύλος κατάσχεται και δίνεται σε οργανώσεις προστασίας ζώων ή σε υποστατικό προσωρινής φύλαξης. Ωστόσο, αν η διάθεση του σκύλου δεν καταστεί δυνατή εντός 30 ημερών προβλέπεται ευθανασία από εγγεγραμμένο ιδιώτη κτηνίατρο. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τους αδέσποτους σκύλους.

Ευθανασία προβλέπεται επίσης σε σκύλους που κρίνονται ως επικίνδυνοι προς άλλα ζώα ή το κοινό, ενώ αν αστυνομικός ή θηροφύλακας είναι παρών κατά τη διάρκεια επίθεσης σκύλου σε άνθρωπο ή ζώο δύναται να τον θανατώσει χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό του όπλο. Τέλος, διατηρείται η αρμοδιότητα του διευθυντή κτηνιατρικών υπηρεσιών «να υποβάλλει σε θεραπεία, να στειρώνει ή να θανατώνει» σκύλο που λιμοκτονεί, ζει κάτω από άθλιες συνθήκες ή είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Τα κυριότερα πρόστιμα

Η κατοχή σκύλου χωρίς τη σχετική άδεια και η κατοχή σκύλου χωρίς σήμανση και εγγραφή στο σχετικό μητρώο επιφέρει πρόστιμο €200. Η παράλειψη δήλωσης θανάτου του σκύλου εντός επτά ημερών από την ημερομηνία θανάτου και η παράλειψη ενημέρωσης αναφορικά με απώλεια ή κλοπή σκύλου εντός δύο ημερών επιφέρει πρόστιμο €100. Επιπλέον, η κατοχή σκύλου άνω των δύο μηνών που δεν φέρει περιλαίμιο με τον αριθμό άδειας κατοχής και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, επιφέρει επίσης πρόστιμο €100.

Η μη ανάρτηση προειδοποιητικής πινακίδας στην είσοδο κατοικίας επιφέρει πρόστιμο €50 ευρώ. Η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για παρεμπόδιση απόδρασης ή διαφυγής σκύλου ή εγκατάλειψης σκύλου, καθώς και η εύρεση σκύλου εκτός του υποστατικού του ιδιοκτήτη επιφέρει πρόστιμο €200, όπως και η μη λήψη κατάλληλων μέτρων για αποτροπή της οχληρίας που προκαλείται από το γάβγισμα και η διαβίωση σκύλου σε συνθήκες που τον καθιστούν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε πρόσωπο που επιτρέπει στο σκύλο του να περιφέρεται ελεύθερος σε δημόσιο μέρος χωρίς να είναι δεμένος με λουρί, όπως και η παράλειψη άμεσης απομάκρυνσης κοπράνων του σκύλου από δημόσιο χώρο επιφέρει ποινή €300.

Η κατοχή σκύλου που ανήκει σε μία από τις φυλές που ορίζονται ως επικίνδυνες ή που προέρχεται από διασταύρωση τέτοιων φυλών, η εισαγωγή ή η διακίνηση τέτοιων σκύλων, η εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση, ανταλλαγή ή έκθεση τους, επιφέρει πρόστιμο €1.000. Επικίνδυνες φυλές ορίζονται οι pitbull terrier, american pitbull, japanese tosa, dogo argentino και fila brasileiro. Η παρουσία δε σκύλου που προέρχεται από αυτές τις φυλές χωρίς φίμωτρο ή χωρίς να είναι δεμένος με λουρί όταν βρίσκεται εκτός των ορίων της οικίας του ιδιοκτήτη επιφέρει πρόστιμο €2.000.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ ήδη εκφράζονται πολλές αντιδράσεις.

Εύκολη λύση η ευθανασία, λέει φιλοζωική οργάνωση

Η ομοσπονδία φιλοζωικών οργανώσεων «Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου» κατέθεσε υπόμνημα στη Βουλή με τις απόψεις της επί των τροποποιήσεων. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαίρη Αναστάση, είπε στο ΚΥΠΕ ότι «αν κάποιος είναι σωστός ιδιοκτήτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», αναφορικά με τα πρόστιμα. Όπως σημείωσε, αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας οι οποίες ήδη καθορίζονταν στον υφιστάμενο νόμο, για τις οποίες μέχρι τώρα δεν προβλέπονταν ποινές.

Σημείωσε, ωστόσο, την κάθετη διαφωνία των φιλοζωικών οργανώσεων για τις πρόνοιες της νομοθεσίας σχετικά με την ευθανασία. «Διασώζονται ζώα, είτε από τους δρόμους είτε από τους κακούς ιδιοκτήτες, και η τιμωρία τους είναι να πεθάνουν», ανέφερε. «Η ευθανασία θα πρέπει να διαγραφεί από την εν λόγω νομοθεσία», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι όσο παραμένει, δίνει την ευχέρεια στις Τοπικές Αρχές να μην εφαρμόζουν τη νομοθεσία, «επειδή η εύκολη λύση είναι το ξεφόρτωμα των ανεπιθύμητων σκύλων δια της ευθανασίας».

Η κ. Αναστάση σημείωσε επίσης ότι οι τοπικές αρχές, ενώ υποχρεούνται από τη νομοθεσία, δεν έχουν υποστατικά φιλοξενίας των ζώων και δεν συνεργάζονται με καταφύγια φιλοζωικών οργανώσεων, που έτσι κι αλλιώς είναι υπερπλήρη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαφάνεια και στοιχεία ως προς το πόσοι σκύλοι θανατώνονται κάθε χρόνο.

Η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων, με υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 31 Μαρτίου σημειώνει ότι διαφωνεί με την αύξηση των προστίμων. Προτείνει ωστόσο την αύξηση της άδειας κατοχής μη στειρωμένων σκύλων σε €200, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για να εκλείψει το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής που οδηγεί στην εγκατάλειψη.

Προτείνει επίσης τη δημιουργία ειδικής ομάδας επιθεωρητών που θα ενταχθεί στην Αστυνομία για τα Ζώα, η οποία θα εκτελεί επισκέψεις αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελίες.



Σχετικά Άρθρα