ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύριο οι αποφάσεις για οδικό χάρτη και μέτρα κατά Covid-19

30 Αυγούστου 2022, 14:06

images

Αύριο αναμένονται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την υιοθέτηση του οδικού χάρτη για τη διαχείριση της πανδημίας και την επιβολή νέων μέτρων κατά του Covid-19, με την επερχόμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι υπάρχει μία πτωτική τάση στα κρούσματα τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που λαμβάνει το Υπ. Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα στο νησί.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλας, σήμερα στις 4:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ), στην οποία θα συζητηθούν αυτά που συζήτησαν πριν δέκα ημέρες. Δηλαδή, το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, προσθέτοντας ότι δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα μέλη της ΣΕΕ να δουν τον οδικό χάρτη και θα ακούσουν τις απόψεις τους στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα.

Αναφορικά με τα αιτήματα και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, σημείωσε ότι «λαμβάνουμε τα πάντα υπόψη, γι’ αυτό έγινε χθες σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να ακούσουμε και τις απόψεις τους. Τους ενημερώσαμε για το τι σχέδια σκεφτόμαστε να κάνουμε. Τοποθετήθηκαν και αυτοί με τις ανησυχίες και τις προτιμήσεις τους και θα ενημερώσουμε τη ΣΕΕ σήμερα».

Επεσήμανε ακόμη, ότι «τους τελευταίους οκτώ μήνες συμβαδίζουν οι αποφάσεις των ειδικών και του Υπουργικού Συμβουλίου και θεωρώ ότι υπάρχει πολύ καλό κλίμα στην ΣΕΕ και θα έχουμε μία ομόφωνη απόφαση, όπως είχαμε τον τελευταίο καιρό».

Επεσήμανε ότι το φλέγον ζήτημα για το αν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα πάνε στο σχολείο με 48ωρο rapid test, είναι κάτι που θα συζητηθεί, όπως επίσης και το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και από ποια ηλικία – εάν δηλαδή η μάσκα θα ισχύει για άτομα 12 ετών και άνω και εάν θα είναι μόνο για εσωτερικούς χώρους.

«Αύριο θα είναι οι αποφάσεις, αλλά υπάρχει ήδη πλάνο από το Υπ. Υγείας, εάν υιοθετηθεί η εισήγηση για rapid test σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, θα υπάρχουν περίπου 130 σημεία σε όλη την Κύπρο, όπου θα μπορούν να κάνουν αυτό το rapid test. Από αύριο θα γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, καθώς την Πέμπτη επιστρέφουν στα καθήκοντα τους», ανέφερε.

«Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται οι επιστήμονες να τοποθετηθούν και για τον οδικό χάρτη, ο οποίος αφορά το τι θα γίνει σε περίπτωση που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων ή σε περίπτωση νέας μετάλλαξης. Θα έχουμε κάτι γραπτώς, ώστε να μας καθοδηγήσει στο μέλλον, εάν έχουμε κάτι απρόοπτο», συμπλήρωσε.

Long covid και επιτροπή λοιμώξεων

Ερωτηθείς για το θέμα του long covid, ο κ. Χατζηπαντέλας σχολίασε ότι «είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει και θα κάνουμε συσκέψεις τις επόμενες ημέρες γι’ αυτό», προσθέτοντας ότι θα γίνει υπό το Υπουργείο Υγείας ένα συμβούλιο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του Long covid.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μίας αντίστοιχης υπηρεσίας που είναι ειδική γι’ αυτά τα ζητήματα των λοιμώξεων, όπως αυτή που έχει η Ελλάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μάλιστα, ανέφερε, ότι υπογράφηκε μία συμφωνία πριν λίγους μήνες με τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας Αθανάσιο Πλεύρη και «αυτή τη στιγμή οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας Ελλάδος και προγραμματίστηκε επίσκεψη των λειτουργών αυτών τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα, ώστε να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία που την είχαμε υπογράψει πριν λίγους μήνες», είπε.

Ο κ. Χατζηπαντέλας σημείωσε ότι «δυστυχώς σαν κράτος δεν έχουμε ένα ανεξάρτητο θεσμό - μία επιτροπή λοιμώξεων. Προσπαθούμε να καθοδηγηθούμε και από την Ιταλία πάνω σε αυτό το θέμα, η οποία έχει μία πολύ μεγάλη ομάδα για τις λοιμώξεις», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να πάρουμε καθοδήγηση και από άλλες χώρες, που έχουν ήδη αυτές τις μεγάλες επιτροπές, για να τις έχουμε και στη χώρα μας. Απ’ τι φαίνεται με τις λοιμώξεις, θα τις έχουμε για αρκετό καιρό».

Χαμηλή η θνησιμότητα στην Κύπρο

Σχετικά με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Κύπρος κατατάσσεται στις πέντε καλύτερες χώρες της Ευρώπης με τη χαμηλότερη θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού, ο κ. Χατζηπαντέλας σχολίασε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο απαντά στο ότι οι επιστήμονες μας έχουν λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις».

Της Ουρανίας Στυλινού

Σχετικά Άρθρα