ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αξιολογούν επιδημιολογική κατάσταση, στο επίκεντρο η «Κένταυρος»

21 Ιουλίου 2022, 11:35

images

Ενημερωτική σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης για την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), ενώ δεν αναμένεται να ληφθούν κάποια μέτρα και αποφάσεις.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της ΣΕΕ, Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη θα γίνει αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί λόγω του Covid-19 ούτως ώστε «να μην βρεθούν εξ’ απροόπτου» στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης επιδείνωσης της κατάστασης. Ακόμη, απέκλεισε τη λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση  στα νούμερα των κρουσμάτων και των νοσηλειών, ωστόσο οι ειδικοί θα περιμένουν την αυριανή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους αριθμούς της τελευταίας εβδομάδας για τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε επίσης ότι δεν βλέπει κάποιο μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων, καθώς η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. «Μάλλον θα μειώνονται τα κρούσματα από εδώ και πέρα», είπε, προσθέτοντας ότι «μέχρι την Κυριακή υπήρξαν 117 νοσηλείες», οι οποίες δεν αυξήθηκαν.

Όσον αφορά τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος», η οποία δεν έχει κάνει το ντεμπούτο της ακόμη στην Κύπρο, αλλά αναδύθηκε στην Ινδία και προσπαθεί να επικρατήσει των άλλων μεταλλάξεων, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι δεν κατέχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επιθετική από την Όμικρον, και ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες μεταλλάξεις.

Πρόσθεσε ότι τα κύρια συμπτώματα της «Κένταυρος» αφορούν πυρετούς και πονοκεφάλους, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανοσμίας και αγευσίας όπως στις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά αυτό πάντα εξαρτάται και από το κάθε περιστατικό, συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει εάν με το πέρασμα του χρόνου οι μεταλλάξεις του Covid-19 θα εξασθενούν και δεν θα είναι τόσο επικίνδυνες, σημείωσε, ότι ο ιός προσπαθεί να επικρατήσει με τη νέα μετάλλαξη, αλλά σίγουρα υπάρχει περισσότερη προστασία τώρα με τα εμβόλια και τα φάρμακα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αρχικές μεταλλάξεις.

Εντούτοις, η συνταγογράφηση των αντιικών φαρμάκων κατά του Covid-19 από τους γιατρούς φαίνεται μην γίνεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν ήταν αυτή η προσδοκία. Ο κ. Καραγιάννης σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ανέφερε ότι ίσως οι ασθενείς στο άκουσμα μίας παρενέργειας να μην δέχονται να λάβουν τα αντιικά φάρμακα για ήπια νόσηση, αλλά και ότι ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετά περιστατικά που να χρειάζονται τη χορήγηση των φαρμάκων αυτών.

Πανέτοιμοι για την «Κένταυρος»

Σύμφωνα με τον Υπ. Υγείας Μιχάλη Χαζτηπαντέλα, «τα νοσηλευτήρια είναι πανέτοιμα και θα χειριστούμε το ενδεχόμενο αυξημένων νοσηλειών λόγω της πανδημίας και της μετάλλαξης «Κένταυρος», σημειώνοντας ότι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων.

Παρόλο που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη η μετάλλαξη «Κένταυρος» στο νησί, αυτό αναμένεται σύντομα λόγω του αυξημένου τουρισμού που υπάρχει στην Κύπρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηπαντέλας, δήλωσε ότι τα κρούσματα είχαν φτάσει σε ψηλό επίπεδο, αλλά ακολούθως σημειώθηκε μία μείωση. Σημείωσε ότι «το μέτρο με τις μάσκες δούλεψε και πρέπει να το εφαρμόσουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας».

Σχετικά με την επέκταση του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι υπάρχει σύσταση από το CDC για εμβολιασμό τέταρτης δόσης εμβολίου κατά τον covid-19 για άτομα 60 ετών και άνω και για άτομα με χρόνιες παθήσεις, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το εμβόλιο αποτρέπει τις βαριές νοσηλείες.

Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας, για την εβδομάδα 8-14 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν επτά θάνατοι και 15,386 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, με το ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 12,58% και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία να είχαν φτάσει στους 117.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα