ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αξία μέτρησης αθηροσκλήρωσης σε καρωτιδικές και μηριαίες αρτηρίες

06 Ιουνίου 2022, 16:07

images

Κυπριακή δημοσίευση σε επιστημονικό άρθρο αναδεικνύει την προγνωστική αξία χρήσης απεικονιστικών τεχνικών αθηροσκλήρωσης τόσο σε καρωτιδικές αλλά σημαντικά και σε μηριαίες αρτηρίες πέρα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, για τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάματος.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (ΚΕΑ) με ανακοίνωση της, χαιρετίζει την πρόσφατη δημοσίευση μελών της στο διεθνούς φήμης και υψηλής απήχησης (IF:24) επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Academy of Cardiology με τίτλο «Arterial Ultrasound Testing to Predict Atherosclerotic Cardiovascular Events» (J Am Coll Cardiol.2022;79:1969-1982) και συγχαίρει θερμά τα μέλη της, Καθ. Αντρέα Νικολαϊδη, Δρ Άντρη Παναγιώτου, Νίκη Γεωργίου και Δρ Ευθύβουλο Κυριάκου, καθώς και ολόκληρη την ερευνητική ομάδα. 

Όπως αναφέρεται, το άρθρο αφορά ανάλυση δεδομένων από την Κυπριακή Επιδημιολογική Μελέτη για την Αθηροσκλήρωση, μία προοπτική επιδημιολογική μελέτη σε άτομα άνω των 40 ετών, στην οποία συμμετείχαν 985 εθελοντές με 17ετή παρακολούθηση.

Στους συμμετέχοντες είχαν μετρηθεί υπερηχογραφικά η ύπαρξη και το μέγεθος αθηρωματικών πλακών σε τέσσερεις κύριες αρτηρίες, δύο καρωτιδικές και δύο μηριαίες. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν αναδεικνύουν την προγνωστική αξία χρήσης απεικονιστικών τεχνικών αθηροσκλήρωσης τόσο σε καρωτιδικές αλλά σημαντικά και σε μηριαίες αρτηρίες πέρα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, για τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάματος.

Τα κύρια ευρήματα που παρουσιάζονται είναι η δισδιάσταση υπερηχογραφική απεικόνιση του μεγέθους υποκλινικών αθηρωματικών πλακών βελτίωσε σημαντικά την πρόγνωση για καρδιαγγειακά συμβάματα πέραν αυτής κλασσικών παραγόντων κινδύνου και η έκταση της υποκλινικής αθηροσκληρωτικής νόσου (δηλ. ο αριθμός των αρτηριών με αθηροσκλήρωση) συσχετιζόταν επίσης με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα.

Επίσης, η προγνωστική αξία της παρουσίας υποκλινικής αθηροσκλήρωσης στη μηριαία αρτηρία είναι μεγαλύτερη της παρουσίας καρωτιδικής αθηροσκλήρωσης και η προγνωστική ικανότητα της ποσοτικοποίησης της αθηροσκλήρωσης στη μηριαία αρτηρία (εμβαδόν πλάκας και μέγιστο πάχος) είναι μεγαλύτερη της μέτρησης πάχους έσω-μέσου χιτώνα (IMT). Αυτά τα αποτελέσματα, σημειώνεται, υποστηρίζουν περαιτέρω την αξία τoυ ελέγχου περισσότερων αρτηριακών υποστρωμάτων για αθηροσκλήρωση και σημαντικά επικυρώνουν μία κρίσιμη έννοια, ότι δηλαδή η αθηροσκλήρωση αποτελεί μία συστημική νόσο.

Σχετικά Άρθρα