ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ατμόσφαιρα μετά από πυρκαγιά: Κίνδυνοι και προστασία

05 Ιουλίου 2021, 11:19

images

Πολλοί κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου ελλοχεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς λόγω της εισπνοής του καπνού και σωματιδίων  που απελευθερώνονται. Mπορεί να προκληθεί βλάβη στο αναπνευστικό σύστημα, ιδιαίτερα στα άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια πνευμονολογικά και καρδιακά νοσήματα.

Ο Πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης σε συνέντευξη στο YgeiaWatch ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους της ατμόσφαιρας μετά από πυρκαγιά για την υγεία του ανθρώπου, ενώ δίνει κάποιες οδηγίες προστασίας.  

Το κύριο σύμπτωμα όπως αναφέρει ο Δρ. Αρμεύτης που παρουσιάζεται είναι ο βήχας και μπορεί να συνοδεύεται με δυσκολία στην αναπνοή, πόνο ή βάρος στο στήθος.

Αν το άτομο βρίσκεται πολύ κοντά στην πυρκαγιά, τότε μπορεί να υπάρχουν διαταραχές του οξυγόνου, υποξία και επικίνδυνη και απειλητική κατάσταση για την ζωή, λόγω του χαμηλού οξυγόνου και την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, τονίζει.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση καπνού είναι να απομακρυνθούμε από την περιοχή όσο μπορούμε, ιδιαίτερα όταν ανήκουμε σε ευάλωτες ομάδες και πάσχουμε από προβλήματα όπως βρογχικό άσθμα, ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλο χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού ή του καρδιακού συστήματος», αναφέρει.

Ακόμη και μετά την πυρκαγιά όπως σημειώνει ο Δρ Αρμεύτης, υπάρχουν τοξικές ουσίες που παραμένουν στην ατμόσφαιρα για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Για όσο διαρκεί το φαινόμενο, το αίσθημα καπνού στην ατμόσφαιρα, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου, τονίζει.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αρμεύτη, έχει παρατηρηθεί ότι σε περιοχές όπου έχουν προκληθεί μεγάλης έκτασης πυρκαγιές ότι ακόμα και μετά από χρόνια να εξακολουθεί να υπάρχει μια αλλαγή της σύστασης του εισπνεόμενου αέρα και εξακολουθούν να υπάρχουν ρύποι στην ατμόσφαιρα και έτσι να επηρεάζονται άτομα ιδιαίτερα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα.

Ο κίνδυνος στην ατμόσφαιρα, μπορεί να υπάρχει και σε άλλες περιοχές πιο μακρινές από το σημείο της πυρκαγιάς, γεγονός που εξαρτάται από τις συνθήκες του αέρα και κατά πόσο μπορεί η ατμόσφαιρα να καθαρίσει.

Ακόμη,  όπως προσθέτει ο Δρ, Αρμεύτης η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια.

Τα άτομα που μένουν κοντά στις περιοχές της πυρκαγιάς θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

  • Να διατηρήσουν κλειστά τα παράθυρα
  • Να αποφεύγουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους
  • Να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας στο σπίτι
  • Αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων όπως σωματική άσκηση
  • Κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων νερού και υγρών

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, λόγω υπερβολικής έκθεσης στον καπνό, όπως:

  • επίμονο βήχα
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • συριγμό στην αναπνοή
  • πόνο ή βάρος στο στήθος
  • ναυτία
  • κόπωση

θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η έντονη ζέστη σε συνδυασμό με την πρόκληση πυρκαγιάς, δηλαδή οι ρύποι και οι ψηλές θερμοκρασίες αποτελούν συνθήκες εμφάνισης έντονων αναπνευστικών συμπτωμάτων, υπογραμμίζει.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα