ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασυμβίβαστο κλινικών διαιτολόγων με πτυχίο από Ελλάδα

08 September 2022, 16:29

images

Τη χρυσή τομή για την αναγνώριση του επαγγέλματος της κλινικής διαιτολογίας αποφοίτων, με σχετικό πτυχίο από πανεπιστήμια της Ελλάδας, αναμένεται να βρει το Υπουργείο Υγείας, στη βάση του νομοσχεδίου του «Ο περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022».

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, συνεχίστηκε με παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίησή του ώστε να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του διατροφολόγου, να αναθεωρηθούν οι ρυθμίσεις που προνοούνται στο βασικό νόμο για τα προσόντα των διαιτολόγων και κλινικών διαιτολόγων, να καθοριστούν τα καθήκοντα των διαιτολόγων, κλινικών διαιτολόγων και διατροφολόγων και να δημιουργηθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η επιτροπή αποφάσισε, όπως συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε επόμενη
συνεδρία της.

Το ζήτημα που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία, αφορά την ύπαρξη μίας σημαντικής ομάδας αποφοίτων από πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στους οποίους δεν αναγνωρίζεται η κλινική διαιτολογία.

Για το θέμα αυτό, το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) κλήθηκε να κάνει συνεκτίμηση, κατά πόσο το πτυχίο που αποκτάται στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το μεταπτυχιακό που αποκτάται επίσης στην Ελλάδα,  μπορούν να αναγνωριστούν ως πτυχίο στην Κλινική Διαιτολογία στην Κύπρο.

Ακολούθως, το ΚΥΣΑΤΣ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί ο συνδυασμός των δύο σαν τίτλος Κλινικής Διαιτολογίας. Ειδικότερα, ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι οι χίλιες ώρες πρακτικής άσκησης που λαμβάνονται στο πτυχίο στην Ελλάδα, αν και είναι πολύ καλές, δεν τις θέλουν να είναι στο πτυχίο, αλλά στο μεταπτυχιακό.

Ακόμη, επειδή δεν παρέχονται 30 ECTS (πιστωτικές μονάδες) πρακτικής στο μεταπτυχιακό, δεν μπορεί να αναγνωριστεί το πτυχίο στην Κλινική Διαιτολογία και υπολείπονται δύο μαθήματα.

Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν άτομα τα οποία θα κάνουν μεταπτυχιακό στην Κύπρο σε πιστοποιημένο και αξιολογημένο κλάδο του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), το οποίο θα τους επιτρέψει να εγγραφούν στο μητρώο σαν Κλινικοί Διαιτολόγοι, γιατί υπάρχει το σχετικό μεταπτυχιακό.

Συνεπώς, με βάση την απόφαση του ΚΥΣΑΤΣ όσον αφορά την αναγνώριση των κλινικών διαιτολόγων με πτυχίο από πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο και θα μελετηθεί πώς θα ρυθμιστεί.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου στην Ελλάδα, διαφέρει  από αυτήν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει το επάγγελμα του Κλινικού Διαιτολόγου όπως είναι ρυθμισμένο στην Κύπρο, αλλά είναι ρυθμισμένο μόνο το επάγγελμα του διαιτολόγου και του διατροφολόγου. Παρόλα αυτά, εξασφαλίζοντας κάποια χαρτιά, οι απόφοιτοι πανεπιστημίων στην Ελλάδα μπορούν να εργάζονται στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστολή από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας που δόθηκε στην Επιτροπή, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 331 με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις στη διατροφή, οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να επιβλέπουν και να υποστηρίζουν την εκτέλεση προγραμμάτων διατροφής, υγιών ή ασθενών, να εκτιμούν κατάσταση θρέψης των ασθενών που νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες, να εφαρμόζουν μεθόδους υποστήριξης κ.ά., τελειώνοντας το πτυχίο τους στην Ελλάδα στη Διατροφή και στη Διαιτολογία.

Αιτιολόγηση από το ΚΥΣΑΤΣ

Ο πρόεδρος του ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου, σε σχετικό υπόμνημα αναφέρει ότι το συμβούλιο του ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., αφού έλαβε υπόψη τις σχετικές νομοθεσίες και όλες τις πληροφορίες που συνέλεξε αναφορικά με το υπό εξέταση θέμα, έκρινε ότι οι εν λόγω τίτλοι σπουδών δεν μπορούν να αναγνωριστούν, κατά συνεκτίμηση, ως Πτυχίο στην Κλινική Διαιτολογία.

Εξηγεί ότι, τόσο το προπτυχιακό πρόγραμμα όσο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο Διαιτολογίας - Διατροφής. Συνεπώς, το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. , δεν μπορεί να χορηγήσει αναγνώριση στον κλάδο της Κλινικής Διαιτολογίας, αφού κανένα από τα δύο προγράμματα σπουδών δεν καταλήγει στην απονομή τίτλου σπουδών στην Κλινική Διαιτολογία.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι κάτοχοι Πτυχίου στην Επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλο αναγνωρισμένο ίδρυμα, το οποίο προσφέρει μεταπτυχιακό τίτλο επιπέδου Master στην Κλινική Διαιτολογία, το οποίο να περιλαμβάνει την απαιτούμενη πρακτική άσκηση και να τους παρέχει το δικαίωμα να εργαστούν ως Κλινικοί Διαιτολόγοι.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα