ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασθένειες και είδη καρκίνου σε περιβάλλον εργασίας

28 Απριλίου 2023, 06:00

images

Δεκατέσσερις νέες περιπτώσεις τύπου καρκίνου, μεσοθηλιώματος, και άλλες ασθένειες εντοπίστηκαν το 2022 σε περιβάλλοντα εργασίας, καθώς επίσης συνολικά εννέα θανατηφόρα γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ).

Σύμφωνα με τον Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ), εντός του 2022 δηλώθηκαν στο ΤΕΕ, οκτώ νέες περιπτώσεις μεσοθηλιώματος που είχαν καταγραφεί στο Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας και έξι νέες περιπτώσεις μεσοθηλιώματος που είχαν καταγραφεί στο Αρχείο του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

Ακόμη, γνωστοποιήθηκε μία περίπτωση νόσου των δυτών ως επαγγελματικής ασθένειας.

Σημειώνεται ότι δύο περιπτώσεις ασθενειών που μπορεί να σχετίζονταν με τις συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας, διερευνήθηκαν από τον Σύμβουλο Ιατρό Εργασίας σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΤΕΕ.

Η μία περίπτωση αφορούσε οξεία κνίδωση με αγγειοοίδημα προσώπου και η δεύτερη περίπτωση πάθηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με οσφυαλγία και ισχιαλγία.

36 επικίνδυνα συμβάντα σε χώρους εργασίας

Επιπρόσθετα, κατά το έτος 2022 γνωστοποιήθηκαν στο ΤΕΕ συνολικά 36 επικίνδυνα συμβάντα σε χώρους εργασίας ως ακολούθως: 9 αφορούσαν επαφή με εναέριες ηλεκτρικές γραμμές, 7 επαφή με υπόγειες ηλεκτρικές γραμμές, 6 πυρκαγιά /έκρηξη, 4 κατάρρευση κατασκευής, 3 ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, 2 υποχώρηση εδάφους, 2 διαρροή εύφλεκτων ουσιών, 2 κατάρρευση / ανατροπή / αστοχία εξοπλισμού και 1 κατάρρευση ικριώματος.

Εννέα θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων το 2022

Εννέα θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας κατά το 2022, λόγω παράβασης νομοθεσίας που αφορά σε θέματα ασφάλειας και υγείας, με τα πλείστα να αφορούν δραστηριότητες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και εργοτάξια.

Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν υπάρχουν σχετικά διαθέσιμα επικαιροποιημένα στοιχεία για το έτος 2023.

Συγκεκριμένα, για το 2022 έγιναν 5971 επιθεωρήσεις σε υποστατικά για θέματα Ασφάλειας και Υγείας.

Επίσης, το 2022 εκδικάσθηκαν 29 ποινικές υποθέσεις, οι οποίες αφορούσαν 128 παραβάσεις της νομοθεσίας και επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές ύψους €232.450, σε σύγκριση με €190.600 για το 2021 που αφορούσαν την εκδίκαση 30 υποθέσεων.

Ο συνολικός αριθμός ειδοποιήσεων εξώδικων ρυθμίσεων αδικημάτων (Εξώδικα Πρόστιμα) για το 2022 ήταν 70, που αφορούσαν παραβάσεις που εντοπίστηκαν σε προληπτικές επιθεωρήσεις καθώς και επιθεωρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο διερεύνησης ατυχημάτων και επικίνδυνων συμβάντων, ενώ το 2021 εκδόθηκε ένα εξώδικο πρόστιμο.

Ακόμη, το ποσό της Εξώδικης Ρύθμισης Αδικήματος για τις πιο πάνω 70 Ειδοποιήσεις του 2022, ανέρχεται συνολικά σε €113.000 σε σύγκριση με €1.500 για το 2021 που αφορούσε την έκδοση 1 Ειδοποίησης.

Προστίθεται ότι τα πλείστα Εξώδικα αφορούν παραβάσεις σε εργοτάξια. Εντός, του 2021 εκδόθηκε μία Ειδοποίηση Εξώδικης Ρύθμισης Αδικήματος (Εξώδικο Πρόστιμο).

Σημειώνεται ότι στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας γνωστοποιήθηκαν συνολικά 1335 ατυχήματα σε εργοδοτούμενα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της εργασίας, εκ των οποίων τα εννέα ήταν θανατηφόρα ατυχήματα.

Τα πιο πάνω ατυχήματα αφορούσαν κατά σειρά τις εξής βασικές οικονομικές δραστηριότητες: ξενοδοχεία-εστιατόρια: 21,65%, κατασκευές 19,10%, μεταποίηση 17,68%, χονδρικό και λιανικό εμπόριο 13,71%.

Επιπλέον, εντός του 2022 συντάχθηκαν, επίσης, συνολικά 9 νέοι φάκελοι ποινικής δίωξης, οι οποίοι διαβιβάστηκαν στους εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας για έγκριση και προώθηση.

Στόχος το ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον

Ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, το ΤΕΕ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον απαιτείται εφαρμογή κατάλληλων Συστημάτων Διαχείρισης της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας.

Όπως προσθέτει, τα συστήματα αυτά θα είναι σε θέση να απορροφούν απρόβλεπτες απειλές και να αντιμετωπίζουν νέους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζουν να προστατεύουν τους εργαζόμενους από τους εργασιακούς κινδύνους, διασφαλίζοντας όχι μόνο την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων αλλά και τη συνέχεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας.

Σημειώνει ότι τα Συστήματα Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία θέτουν το πλαίσιο για έναν συστηματικό τρόπο αναγνώρισης, αξιολόγησης και διαχείρισης των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια, μειώνουν την πιθανότητα ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων, βοηθούν στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και βελτιώνουν τη συνολική επίδοση της επιχείρησης.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή των Συστημάτων αυτών, απαιτείται η οικοδόμηση μιας ισχυρής θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας,

στην οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων, ευθυνών και καθηκόντων και υψηλότερη προτεραιότητα δίνεται στην αρχή πρόληψης.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργαζομένων (ΔΟΕ), αναφέρει ότι στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους εμπλεκόμενους και να αναδείξει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα διασφαλίζει τη ζωή, την αρτιμέλεια, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα