ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί παιδιών 12-15 ετών

02 Αυγούστου 2021, 06:00

images

Αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός για παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 – 15 ετών μόνο με εμβόλια τεχνολογίας mRna δηλαδή τα εμβόλια Pfizer και Moderna κατόπιν σύστασης από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό.

Η Πύλη Εμβολιασμού για προγραμματισμό ραντεβού για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω θα είναι διαθέσιμη από σήμερα στις 7:30 το πρωί.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ανάμεσα στα οποία επικρατούσαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15 ετών, κατέληξαν σε ομόφωνη εισήγηση, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των εμβολίων και με στόχο να  επιτευχθεί η μεγαλύτερη προστασία του πληθυσμού

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και με απαραίτητη συγκατάθεση από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες.

Κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας,  σημείωσε ότι, ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών.

Διαδικασία διευθέτησης εμβολιασμού ανηλίκων

Σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται για τη διευθέτηση εμβολιασμού ανηλίκων, αποφασίστηκε ότι οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες, αλλά και οι Προσωπικοί Ιατροί των παιδιών, μπορούν να διευθετούν ραντεβού για το ανήλικο άτομο μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, επιλέγοντας εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) ως τα μοναδικά, επί του παρόντος, εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Κατά την προέλευσή τους στα Κέντρα Εμβολιασμού για τη χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου, τα ανήλικα άτομα θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν έντυπο Γραπτής Συγκατάθεσης Γονέων/Κηδεμόνων για Εμβολιασμό Ανηλίκου με Εμβόλιο για COVID-19 υπογεγραμμένο και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εκτός και αν νομικά (με προσκόμιση σχετικής απόφασης Δικαστηρίου) κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το Έντυπο θα πρέπει να παραδίδεται στα Κέντρα Εμβολιασμού κατά την προσέλευσή τους.

Επίσης απαιτείται έγγραφο ταυτοποίησης του ανηλίκου (π.χ. ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κτλ) και σε περίπτωση που ο ανήλικος θα συνοδεύεται από τους γονείς/κηδεμόνες (ή έναν εκ των δύο), αυτοί θα πρέπει να παρουσιάζουν έγγραφο ταυτοποίησης. Το Έντυπο παρουσιάζεται στους λειτουργούς του Κέντρου Εμβολιασμού για σκοπούς ταυτοποίησης.

Κατά την προσέλευσή τους στο Κέντρο Εμβολιασμού για τη χορήγηση της 2ης δόσης, τα ανήλικα άτομα θα πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης για σκοπούς επαλήθευσης των στοιχείων τους.

Αυστηροποίηση μέτρων 

Εξάλλου, με βάση το νέο διάταγμα του υπουργού Υγείας που εκδόθηκε την Παρασκευή, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση ορισμένων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ιού.

Τα προηγούμενα μέτρα για την προσκόμηση safe -pass παρατείνονται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021, με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις οι οποίες ισχύουν από χθες:

  • Μείωση μέγιστου αριθμού που απαιτείται για την επίδειξη SafePass από τα 20 άτομα στα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων του υποστατικού/επιχείρησης.
  • Υποχρεωτική επίδειξη SafePass από όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των ασθενών, των επισκεπτών και των εργαζομένων, για είσοδο στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
  • Υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών από όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των εργαζομένων και των επισκεπτών, για είσοδο σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές.
  • Οι μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία που εισέρχονται μέσω των νόμιμων πυλών εισόδου οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου από την 7η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους και έπειτα. Εξαιρούνται οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών.


  • Διεξαγωγή πανηγυριών μόνο στους παρακείμενους χώρους θρησκευτικής λατρείας, νοουμένου ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι κατέχουν SafePass, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων.
  • Δωρεάν διενέργεια rapid test αντιγόνου στους πολίτες που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών.

Σχετικά Άρθρα