ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρχές του 2023 οι ποδολόγοι και ποδίατροι στο ΓεΣΥ

07 Ιουλίου 2022, 14:06

images

Αρχές του 2023 αναμένεται να ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) οι ποδολόγοι και ποδίατροι, καθώς θεωρήθηκε σημαντικά αναγκαίο λόγω περιστατικών υγείας ατόμων με διαβήτη που χρήζουν τις υπηρεσίες των ειδικοτήτων αυτών.

Νωρίτερα σήμερα συζητήθηκε η αναγκαιότητα της ένταξης των ποδολόγων και ποδιάτρων στο ΓεΣΥ στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι «είναι με χαρά που έχουμε ακούσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) πως έχει ξεκινήσει ένας διάλογος ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 να έχουμε και αυτή τη μεγάλη ομάδα των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας».

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί από τον Σύνδεσμο ποδιάτρων και ποδολόγων είναι πολύ σημαντικά, «αρκεί να πούμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες που σήμερα χειρίζονται άτομα με διαβήτη και κυρίως ηλικιωμένους, το γεγονός ότι είναι ενταγμένοι οι συγκεκριμένοι γιατροί στο σύστημα υγείας έχει επιφέρει 40% μείωση στις νοσηλείες αλλά περίπου και ένα 70% μείωση όσον αφορά τους ακρωτηριασμούς».

Υπογράμμισε ακόμη ότι στην Κύπρο υπολογίζεται ότι τα άτομα με διαβήτη που θα αναπτύξουν έλκος ανέρχονται στο 35% και περίπου γύρω στους χίλιους συνάνθρωπους μας με βάση κάποια στατιστικά που έχουν κατατεθεί πιθανόν να ακρωτηριαστούν γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο, είναι επάναγκες να ενταχθούν τάχιστα οι ποδίατροι και οι ποδολόγοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός των εργοθεραπευτών

Στην σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν επίσης και τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τους εργοθεραπευτές, ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο ΓΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, «με μεγάλη ικανοποίηση έχουμε ακούσει σήμερα ότι η νέα πρόταση, η εισήγηση που έχει καταθέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προς τον σύνδεσμο έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό, ένα προϋπολογισμό που το 2020 ανερχόταν στα 6.560.000 ευρώ και πλέον η νέα εισήγηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι να ανέλθει αυτός ο προϋπολογισμός στα 12. 878.000 ευρώ».

Σημείωσε ότι σχεδόν διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για τους εργοθεραπευτές και στόχο και σκοπό έχει να ενταχθούν όλοι και ιδιώτες στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

«Θεωρούμε αυτούς τους κάδους τους ποδολόγους, τους ποδίατρους, αλλά και τους εργοθεραπευτές σημαντικότατους βραχίονες στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση που λέμε Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά κυρίως στην ποιοτικότερη αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας προς τους ασθενείς», κατέληξε.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα