ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρνητικός αντίκτυπος πανδημίας στην πλειοψηφία γυναικών Κύπρου

08 Μαρτίου 2022, 11:00

images

Η πανδημία του covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό περισσότερες από τις μισές Κύπριες γυναίκες τόσο σε επαγγελματικό, προσωπικό αλλά και ψυχικό τομέα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να διεξαχθεί μια ειδική έρευνα στην οποία θα συμμετείχαν αποκλειστικά γυναίκες από την ΕΕ. Στόχος ήταν να καταγραφούν οι απόψεις των γυναικών από όλες τις γενιές, όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα την περίοδο της πανδημίας.

Στην Κύπρο συμμετείχαν 531 άτομα μέσω διαδικτυακής συνέντευξης.

Οι γυναίκες ζητούν από το Κοινοβούλιο να αντιμετωπιστούν η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η ψυχική και σωματική βία κατά των γυναικών και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Βία

Όπως αναδεικνύεται από την έρευνα, το 83% των γυναικών στην Κύπρο πιστεύει ότι η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ερωτηθείσες θεωρούν ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα όπως:

· να γίνει πιο εύκολο να καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων και στην αστυνομία, περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών (58%),

· να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στις γυναίκες να ζητούν βοήθεια, όπως για παράδειγμα μέσω τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης (40%),

· να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατάρτιση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για το θέμα (40%) και

· να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών (38%).

Οικονομικές συνέπειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 57% των Κύπριων γυναικών εντοπίζει αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά με 68% των ερωτηθεισών (ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 44%) που δηλώνουν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Επιπλέον, το 22% των γυναικών σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει ήδη να μειώσουν μόνιμα τον χρόνο που αφιερώνουν σε αμειβόμενη εργασία.

Το 34% στην Κύπρο θεωρούν ότι εξαιτίας της πανδημίας εξαρτώνται περισσότερο οικονομικά από τους συντρόφους τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εντοπίζεται στο 19%.

Ψυχική υγεία

Σημαντικά έχουν επηρεάσει την ψυχική υγεία των γυναικών και τα μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας (54% στην Κύπρο), καθώς και οι περιορισμοί όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να συναντήσει κανείς (37% στην Κύπρο).

Από την αρχή της πανδημίας, τα συχνότερα συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες είναι ότι ανησυχούν ή ότι τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους, ότι έχουν άγχος και στρες και ότι ανησυχούν γενικώς για το μέλλον τους.

Συγκεκριμένα, τα συχνότερα συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες στην Κύπρο είναι το άγχος και το στρες (61%) και η ανησυχία ή τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους (60%).

Το 49% των Κυπρίων ερωτηθεισών νιώθει την αίσθηση του εγκλωβισμού ή περιορισμού στο σπίτι.

Υπάρχει μια σταθερή άποψη μεταξύ των γυναικών ότι τα μέτρα που πάρθηκαν κατά της πανδημίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία κατά 41% σε όλη την Ευρώπη, αισθητά περισσότερο στην Ελλάδα κατά 58% και στην Κύπρο κατά 54%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, κάποιες ομάδες του πληθυσμού επλήγησαν περισσότερο από άλλες, ανάλογα με το είδος των μέτρων που επιβλήθηκαν: περίπου οι μισές γυναίκες με παιδιά κάτω των 15 ετών δηλώνουν ότι το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Τι μπορούν να περιμένουν οι γυναίκες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι γυναίκες στην ΕΕ θεωρούν ότι, στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα: την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών (47% στην ΕΕ, 57% στην Κύπρο), την ψυχολογική και σωματική βία κατά των γυναικών (47% στην ΕΕ, 54% στην Κύπρο), το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών και τις επιπτώσεις του στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών (41%), τις μεγαλύτερες δυσκολίες των γυναικών να ισορροπήσουν την προσωπική με την επαγγελματική τους ζωή (31% στην ΕΕ), καθώς και την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (30% στην ΕΕ).

Οι Κύπριες φαίνεται να ταυτίζονται περισσότερο με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών και τις επιπτώσεις του στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών, με ποσοστό (50%).

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία COVID-19, ψυχολογικά και οικονομικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το Κοινοβούλιο δρα για να αλλάξει την κατάσταση».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών RobertBiedroń (Σοσιαλιστές, Πολωνία) είπε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνουν αυτό που ξέραμε ήδη: η πανδημία έχει επηρεάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε δυσανάλογο βαθμό και με ποικίλους τρόπους, από την αύξηση της έμφυλης βίας μέχρι την αύξηση των βαρών της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας, και από τις οικονομικές επιπτώσεις σε τομείς που απασχολούν κυρίως γυναίκες, μέχρι τις επισφαλείς συμβάσεις εργασίας.

«Οι κρίσεις ωστόσο παρουσιάζουν και ευκαιρίες, εν προκειμένω τη δυνατότητα να χτίσουμε καλύτερα στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης. Η ανάκαμψη θα πρέπει να έχει τις γυναίκες στο επίκεντρο των λύσεων, τις οποίες προωθούμε και εμείς μέσα από το έργο μας», συμπλήρωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα