ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απροβίβαστοι στις αθλητικές ικανότητες οι νέοι

15 Νοεμβρίου 2023, 14:43

images

Αγύμναστοι και παχύσαρκοι είναι η πλειοψηφία των νέων στην Κύπρο, σύμφωνα με  τα αποτελέσματα για τις αθλητικές ικανότητες των παιδιών.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο καθηγητής φυσικής αγωγής , Τάκης Μιραλλάης, ανέφερε ότι στη βάση ευρωπαϊκών κριτηρίων, τα αγόρια καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις, ενώ τα κορίτσια δεν μπορούν ούτε την βάση να καταλάβουν.

Πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά κριτήρια αφορούν την αντοχή, την ταχύτητα, την παχυσαρκία και άλλα μετρήσιμα κριτήρια.

Ο κ. Μιραλλάης εισηγήθηκε τη θεσμοθέτηση του θεσμού των ειδικών γυμναστών στη Δημοτική Εκπαίδευση, στην οποία να εργάζονται καθηγητές σωματικής αγωγής.

Πρόσθεσε ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ως γενικοί γυμναστές,  πρακτική η οποία προβλέπεται από ευρωπαϊκές οδηγίες.

Εισηγήθηκε επίσης την αύξηση των ωρών γυμναστικής στα σχολεία, αναφέροντας ότι σήμερα στα λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, υπάρχει μόνο μία ώρα την βδομάδα, ενώ σε σχολεία χωρίς ειδικές αίθουσες, δεν γίνονται μαθήματα, όταν υπάρχει κακοκαιρία.  

Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδεικνύει ότι τα παιδιά πρέπει να αθλούνται για 5 ώρες κάθε βδομάδα. 

Αντιδράσεις για ένταξη γυμναστών στα δημοτικά

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι υπάρχουν τρομερές αντιδράσεις από τους δασκάλους, για ένταξη γυμναστών στα δημοτικά και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσει ο θεσμός του μέντορα, δηλαδή να εργοδοτηθούν γυμναστές για να καθοδηγούν τους δασκάλους.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με στατιστικές, τα παιδιά τα οποία χρειάζονται εργασιοθεραπεία, δηλαδή εκπαίδευση για να αποκτήσουν βασικές κινητικές ικανότητες και δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, οδηγούνται σε ποσοστό 80% στην παραβατικότητα.

Πρόσθεσε ότι στον ιδιωτικό τομέα μια ώρα μάθημα εργασιοθεραπεία στοιχίζει από €20 έως €30 ευρώ, τονίζοντας πως «τρελαίνουμε τα παιδιά σε ιδιαίτερα μαθήματα, με τα κινητά τηλέφωνα και άλλες δραστηριότητες και δεν έχουν χρόνο για άθληση».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι η μόνη επαρχία με σωστές αθλητικές υποδομές για το αθλητικό σχολείο είναι η Λεμεσός.

Πρόσθεσε ότι στη Λευκωσία ενοικιάζουν αίθουσα, ενώ στην Πάφο και Λάρνακα τα παιδιά των αθλητικών σχολείων, γυμνάζονται σε γήπεδα και χωράφια

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης κατήγγειλε ότι τα δημοτικά σχολεία σε ορεινές περιοχές δεν έχουν αίθουσες και όταν βρέχει ή έχει παγωνιά, τα μαθήματα δεν διεξάγονται.

Σημείωσε ότι πολλές αίθουσες με δαπάνη πολλών εκατομμυρίων, όπως η αίθουσα Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό, δεν λειτουργούν.

Αντιπαράθεση για αποσπάσεις

Στο μεταξύ έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για την απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, να αποσπάσει στο Προεδρικό την αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας για να τον συμβουλεύει για θέματα νεολαίας.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, κατήγγειλε ότι ο Πρόεδρος εγκατέστησε ένα στρατό στο Προεδρικό για να συντονίζουν την στρατηγική του, για διείσδυση στην κοινωνία, υποκαθιστώντας το έργο του Οργανισμού Νεολαίας. «Αυτό είναι αντιθεσμικό και πολιτικά απαράδεκτο», τόνισε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς , απάντησε ότι η απόσπαση στο Προεδρικό έγινε χωρίς μισθό και χωρίς υπερωρίες.

Στόχος, όπως είπε, είναι να συμβουλεύει τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς, για θέματα νεολαίας και τόνισε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό.


Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα