ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποχαιρετούμε τη μάσκα, μειώνονται οι νοσηλείες Covid-19

01 Ιουνίου 2022, 06:00

images

Με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου αναστέλλεται το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς παρουσιάζεται μείωση στις νοσηλείες.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2022 αναστέλλεται η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης) και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

Η κατάσταση του νησιού φαίνεται να παρουσιάζεται σταθερά καλύτερη, καθώς σημειώνεται μείωση των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία και μείωση των θανάτων λόγω Covid-19, ενώ παράλληλα μειώθηκε η συχνότητα διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε μία φορά την εβδομάδα, για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα

Το Υπουργείο Υγείας προέβη επίσης σε διευκρινίσεις σχετικά με την άρση των μέτρων κατά της νόσου Covid-19 που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2022.

Συγκεκριμένα, ενημερώνει ότι από την 1η Ιουνίου 2022 τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα:

α) αναστέλλεται η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους.

•Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

•Συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.

β) επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με μέγιστο αριθμό τα 2 άτομα ανά ημέρα, με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ή PCR ισχύος 48ωρων για άτομα άνω των 6 ετών (1 άτομο ανά επίσκεψη).

•Νοείται ότι σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις δύναται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων και επισκέψεων, εφόσον εξασφαλιστεί έγκριση από τη διεύθυνση του νοσηλευτηρίου.

γ)  Κατάργηση Σχεδίου Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και λειτουργία των Αερολιμένων και των Λιμανιών.

•Όλοι οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως από τη χώρα προέλευσής τους, δεν θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Προστίθεται ότι το Υπουργικό αποφάσισε ακόμη την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του ιού COVID-19 στα λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις και κατάργηση του πρωτοκόλλου τήρησης υγειονομικών μέτρων για επιβάτες που εξυπηρετούνται στα λιμάνια.

30 νοσηλευόμενοι την τελευταία εβδομάδα

Κατά την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 20 – 26 Μαΐου 2022 το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε δύο θανάτους και 1.774 κρούσματα από Covid-19.

Συγκεκριμένα οι θάνατοι αφορούσαν άνδρα, ηλικίας 77 ετών, που απεβίωσε στις 20/05/2022 και γυναίκα, ηλικίας 74 ετών, που απεβίωσε στις 21/05/2022. Ακόμη, συνολικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα σημειώθηκαν 1059 θάνατοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, κατά την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ 30 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 4 εκτός αναπνευστήρα/1 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 3) και 10 ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω COVID-19 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μία φορά την εβδομάδα η διενέργεια rapid test

Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 15 Μαΐου 2022, η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) συστήνεται να γίνεται μία φορά την εβδομάδα, από όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις κινητές μονάδες rapid test του Υπουργείου Υγείας δύνανται να εξυπηρετούνται δωρεάν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι τα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας λειτουργούν μόνο κάθε Σάββατο και Κυριακή, διενεργώντας δειγματοληπτικό έλεγχο για σκοπούς επιδημιολογικής επιτήρησης του πληθυσμού, καθώς υπενθυμίζεται ότι όλοι οι πολίτες οφείλουν απαραίτητα να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτότητας (π.χ. Ταυτότητα, Άδεια Οδήγησης, Διαβατήριο, κτλ), για σκοπούς ταυτοποίησης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα