ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποστολή του YgeiaWatch στο Νιουσατέλ και το Cube της PMI

02 Νοεμβρίου 2022, 16:06

images

Στο Νιουσατέλ της Ελβετίας βρέθηκε το YgeiaWatch για περιήγηση στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της Philip Morris International (PMI), και συγκεκριμένα στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης Cube, στο οποίο διενεργείται η ανάπτυξη και αξιολόγηση των προϊόντων που παράγει χωρίς καύση αλλά θέρμανση του καπνού.

Η Philip Morris International είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καπνού με προϊόντα που πωλούνται σε περισσότερες από 180 χώρες, η οποία έκανε στροφή στην παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος, με στόχο τη μείωση της βλάβης.

Για να το πετύχει αυτό, η PMI επένδυσε πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια, απασχόλησε πάνω από 930 εργαζόμενους σε θέσεις έρευνας και ανάπτυξης όπως επιστήμονες, μηχανικούς, και τεχνικούς.

Το μήνυμα που μετέφεραν ο Tommaso Di Giovanni, Αντιπρόεδρο Διεθνών Επικοινωνιών της Philip Morris International (PMI) και η Δρ Gizelle Baker, Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Επιστημονικής Δέσμευσης της PMI κατά την παρουσίαση που έγινε στο κέντρο έρευνας Cube είναι: «Εάν δεν καπνίζεις, μην ξεκινήσεις. Εάν καπνίζεις, κόψε το. Εάν δεν το διακόψεις, άλλαξε».

Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο και θα πρέπει να ενθαρρύνονται να το κόψουν, «αλλά για εκείνους τους ενήλικες καπνιστές που διαφορετικά θα συνέχιζαν το κάπνισμα, θέλουμε να τους παρέχουμε πρόσβαση και πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις χωρίς καύση».

«Θέλουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κοινωνίας για αλλαγή και για ένα καλύτερο μέλλον. Για να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα, μεταμορφώνουμε ολόκληρη την επιχείρησή μας σε μια σειρά προϊόντων χωρίς καύση», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν και εκτιμάται ότι ο αριθμός των καπνιστών θα παραμείνει υψηλός για το άμεσο μέλλον. Παρόλα αυτά, η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στην εξεύρεση λύσεων σε αυτό το πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η PMI φιλοδοξεί ότι μέχρι το 2025 περισσότεροι από 40 εκατομμύρια χρήστες που έχουν αλλάξει σε προϊόντα PMI χωρίς καπνό θα σταματήσουν το κάπνισμα.

Προς τη μείωση της βλάβης

Σύμφωνα με την PMI, η μείωση της βλάβης που στοχεύουν τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος αφορά μία πολιτική η οποία μειώνει τη βλάβη που προκαλείται από μία επικίνδυνη συνήθεια παρά την απαγόρευση της ίδιας της δραστηριότητας.

Παρόλα αυτά, ο καλύτερος τρόπος για τους ενήλικες καπνιστές να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι να κόψουν εντελώς το κάπνισμα και τη νικοτίνη.

Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι δεν το εγκαταλείπουν.

Συγκεκριμένα, η επιστήμη πίσω από την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των προϊόντων χωρίς καύση εμπνεύστηκε από πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και ευθυγραμμίζεται με το προσχέδιο καθοδήγησης σχετικά με τις αιτήσεις προϊόντων καπνού τροποποιημένου κινδύνου που εκδόθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) Κέντρο για τα Προϊόντα Καπνού το 2012.

Αναφορικά με τον ρόλο της νικοτίνης στη μείωση της βλάβης του καπνού, παρόλο που η νικοτίνη είναι εθιστική και δεν είναι ακίνδυνη, δεν είναι επίσης η κύρια αιτία ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα, η νικοτίνη είναι ένα σημαντικό μέρος της μείωσης της βλάβης του καπνού.

Όπως αναφέρουν ο Tommaso Di Giovanni και η Δρ Gizelle Baker, τα προϊόντα χωρίς καύση προορίζονται για ένα κοινό: ενήλικες καπνιστές και ενήλικες χρήστες προϊόντων νικοτίνης, οι οποίοι διαφορετικά θα συνέχιζαν να το κάνουν.

Philip Morris στην Κύπρο

Στην Κύπρο έχει συσταθεί τον Απρίλιο του 2021 η Philip Morris Cyprus, η οποία είναι θυγατρική της Philip Morris International (PMI), διαθέτοντας ήδη τα τελευταία 5 χρόνια τα smoke-free προϊόντα στην Κυπριακή αγορά.

Η Κύπρος, αποτελεί πλέον μία από τις 10 αγορές όπου πάνω από το 50% των εσόδων της Philip Morris προέρχεται από τα προϊόντα θέρμανσης καπνού.

Ακόμη, έχοντας πάντα στο επίκεντρο των ενεργειών τον καταναλωτή, κατέχει μια ολοκληρωμένη παρουσία στην Κύπρο διαθέτοντας ευρύ δίκτυο καταστημάτων, συνεργασίες με σημεία λιανικής και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και τεχνολογίας, ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς και εξυπηρέτηση πελατών. Στηρίζει έμπρακτα τη μικρή λιανική και τους συνεργάτες της, επενδύοντας 1 εκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2022,  περίπου 12,7 εκατ. ενήλικοι καπνιστές σε όλο τον κόσμο, εξαιρώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία και περισσότεροι από 50.000 ενήλικοι καπνιστές, δηλαδή πάνω από 1 στους 4, στην Κύπρο έχουν επιλέξει τη νέα αυτή τεχνολογία που είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 76 χώρες.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα