ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απόψεις για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας γίνονται δεκτές μέχρι την 5η Μαΐου

09 Μαρτίου 2023, 17:55

images

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, είναι ευπρόσδεκτη και ενθαρρύνεται από όλους η κατάθεση απόψεων μέσω ερωτηματολογίου, σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία όταν ταξιδεύουν και ασκούν τo δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, καθώς και για την όλη πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των εισηγήσεων είναι η 5η Μαΐου2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν περίπου 90 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν φραγμούς που ενδέχεται να εμποδίζουν ή να αποτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία τους με σκοπό την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, ιδίως επειδή δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας μεταξύ των κρατών μελών".

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, "αυτή η έλλειψη αμοιβαίας αναγνώρισης του καθεστώτος αναπηρίας μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια όσον αφορά στην πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμων ταξιδιών πέραν των συνόρων, μεταξύ άλλων για τουριστικούς σκοπούς".

Για παράδειγμα, συνεχίζει, ενδέχεται να μην έχουν μειωμένες τιμές ή δωρεάν πρόσβαση που εξασφαλίζονται από ορισμένους παρόχους υπηρεσιών σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ίδιο τρόπο όπως τα άτομα με αναγνωρισμένες αναπηρίες από το εν λόγω κράτος μέλος.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η Κομισιόν εξετάζει μια πρωτοβουλία που θα διευκολύνει την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας σε όλα τα κράτη μέλη που είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας. Διευκρυνίζεται ότι η κάρτα αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ισότιμης άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, οι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας θα επωφελούνται από τους ίδιους όρους πρόσβασης στις σχετικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το πού χορηγήθηκε το καθεστώς αναπηρίας τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι απαντήσεις από πολίτες, οργανώσεις, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, πανεπιστημιακούς και άλλους ενδιαφερομένους και δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αναπηρία ή της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας για συμμετοχή στην παρούσα δημόσια διαβούλευση.



Σχετικά Άρθρα