ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποκλειστική φροντίδα των παιδιών από γονείς στην Κύπρο

05 Μαΐου 2022, 06:00

images

Υψηλό είναι το ποσοστό των παιδιών κάτω των τριών ετών στην Κύπρο των οποίων οι γονείς αναλαμβάνουν την αποκλειστική τους φροντίδα, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν τα μισά παιδιά (45%) ηλικίας κάτω των τριών ετών φροντίζονταν αποκλειστικά από τους γονείς τους στην Κύπρο το 2020.

Από την άλλη, το ποσοστό των παιδιών κάτω των τριών ετών που τους παρέχεται επίσημη φροντίδα για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα για το 2020 στην Κύπρο, διακυμαίνεται λίγο παραπάνω από το 20%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στο σύνολο το κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το 2020, περισσότερα από τα μισά παιδιά (53,4%) ηλικίας κάτω των τριών ετών φροντίζονταν αποκλειστικά από τους γονείς τους. Σε σύγκριση με το 2019, σημειώθηκε αύξηση 13,4%.

Στις περιπτώσεις που τα παιδιά δεν φροντίζονται αποκλειστικά από τους γονείς τους, μπορεί να λάβουν επίσημη παιδική φροντίδα, όπως παιδικούς σταθμούς ή νηπιαγωγεία.

Όσον αφορά την επίσημη φροντίδα παιδιών για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα για το 2020, το ποσοστό που καταγράφηκε ήταν σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών (32,3%). Συγκριτικά με το 2019 σημειώθηκε μείωση κατά 8,5%.

Συγκεκριμένα, το 60% από αυτά τα παιδιά είχαν επίσημη φροντίδα για περισσότερες από 30 ώρες την εβδομάδα και το υπόλοιπο 40% για λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα.

Προστίθεται ότι το ένα πέμπτο των παιδιών (20,9%) τα φρόντιζαν οι παππούδες τους, άλλοι συγγενείς ή επαγγελματίες φροντιστές, σημειώνοντας μείωση κατά 19,3% σε σύγκριση με το 2019.

Όπως αναφέρει η Eurostat, αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο των μέτρων COVID-19 που έχουν υιοθετήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών που φροντίζονται μόνο από τους γονείς τους διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διακυμάνθηκαν από 21,9% στις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία και 29,1% στη Δανία, έως και πάνω από 65,0% στην Τσεχία (66,3 %), τη Λιθουανία (69,5%) και τη Βουλγαρία (71,8%), φτάνοντας στο 80,2% στη Γερμανία.

Υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά χωρών

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, αναφέρουν ότι μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Δανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών που λαμβάνουν τουλάχιστον μία ώρα επίσημης παιδικής φροντίδας την εβδομάδα για το 2020 φθάνοντας στο 67,7%.

Ακολουθούν η Ολλανδία (67,6%), το Λουξεμβούργο (63,2%) και τη Γαλλία (57,2).

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό παιδιών που λαμβάνουν επίσημη φροντίδα βρέθηκε στην Τσεχία και τη Σλοβακία (4,8%), ακολουθούμενες από τη Ρουμανία (6,8%), την Ουγγαρία (10,5%) και την Πολωνία (11,2%).

Άλλα είδη φροντίδας

Σημειώνεται ότι περίπου το ένα πέμπτο των παιδιών (5,8%) ηλικίας κάτω των 3 ετών για το 2020 στην ΕΕ έλαβαν άλλα είδη φροντίδας, για τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα και ένα επιπλέον 15,1% των παιδιών για λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα.

 Τα άλλα είδη φροντίδας αφορούν: από επαγγελματία παιδοκόμο ή από παππούδες και γιαγιάδες, άλλα μέλη του νοικοκυριού (εκτός από τους γονείς), άλλους συγγενείς, φίλους ή γείτονες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα