ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από τις νοσηλείες κρίνονται οι περαιτέρω χαλαρώσεις

29 Απριλίου 2022, 16:30

images

Καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των δεδομένων σε σχέση με την πανδημία, αποτελεί η κατάσταση στα νοσηλευτήρια, κάτι που θα καθορίσει και το ενδεχόμενο άρσης περαιτέρω μέτρων, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Σε ανακοίνωση του σήμερα το Υπ. Υγείας ενημέρωσε ότι για την εβδομάδα 21-29 Απριλίου σημειώθηκαν εννέα θάνατοι λόγω covid-19 και 3.786 κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 2,64%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκε σημαντική μείωση των νοσηλειών στα κρατικά νοσηλευτήρια και μέχρι στιγμής ο αριθμός νοσηλεύονται 89 ασθενείς.

Συνθήκες συνύπαρξης με τον κορωνοϊό

Σε δηλώσεις της η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, ανέφερε ότι «μιλάμε για μια πανδημία που μεταβαίνει σε άλλη φάση, ο δρόμος προφανώς θα θέλαμε να είναι προς την ενδημικότητα, αλλά είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται και προσαρμοζόμαστε με αυτό».

Σχετικά με την εβδομαδιαία ενημέρωση για τα νέα περιστατικά, τους θανάτους και τις νοσηλείες που καταγράφηκαν μεταξύ 22-28 Απριλίου, η Δρ Πανά εξέφρασε την ελπίδα η εποχικότητα και η ανοσία του πληθυσμού να βοηθήσουν να κρατήσουμε αυτή την καλή κατάσταση.

«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει στο τι θα γίνει περαιτέρω. Είμαστε όμως, λόγω εποχικότητας, υψηλής ανοσίας, εμπειρίας και γνώσεων σε μια πολύ καλύτερη φάση από ό,τι είμασταν τα προηγούμενα δύο χρόνια», επεσήμανε.

«Άρα, λοιπόν αξιολογώντας αυτά τα δεδομένα, όπως επίσης και τη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε, το υψηλό ποσοστό της ανοσίας, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και η εποχικότητα, επέτρεψαν στα κράτη μέλη να μπουν σε μια διαφορετική φάση της πανδημίας, η οποία μεν δεν αναιρεί την ύπαρξη της πανδημίας αλλά επιβάλλει την προσαρμογή στην μεταβατική φάση», σημείωσε.

«Προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες συνύπαρξης σε αυτή τη φάση με τον κορωνοϊό με ασφάλεια και με μια στοχοποίηση προς τα άτομα που και για άλλες λοιμώξεις είναι υψηλού κινδύνου. Η άρση της υποχρεωτικότητας των μέτρων δεν σημαίνει ότι έχουμε και άρση της σημασίας των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, τους ανοσοκατασταλμένους και τους υπερήλικες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είμαστε προς το τέλος της πανδημίας απάντησε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει. «Αυτό που είναι συνετό είναι ότι βαίνουμε, όπως λέγαμε και από την αρχή της πανδημίας, βήμα με βήμα. Μπήκαμε σε αυτή την περίοδο σε μια διαφορετική φάση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εικόνα αυτή δεν μπορεί να ανατραπεί», επεσήμανε.

Τα νοσηλευτήρια κρίνουν τα επόμενα βήματα

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον Alpha, δήλωσε ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την ημερήσια ανασκόπηση.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια αποτελεί καθοριστικός παράγοντας, από τον οποίο θα κριθεί εάν θα υπάρξει περιθώριο άρσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο θα συζητηθεί μεταξύ της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και το Υπ. Υγείας.

Αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαΐου, τα οποία αφορούν αναστολή του safe pass σχεδόν σε όλους τους χώρους, καθώς επίσης δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες διαφοροποιήσεις.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα οι μαθητές θα πρέπει να προβούν στα σχολεία με τη χρήση μάσκας και θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση rapid test με ισχύ 48 ωρών.

Συμπλήρωσε ότι από την Τρίτη 3 Μαΐου, οι μαθητές θα πρέπει να προβαίνουν στο σχολείο με εβδομαδιαίο rapid test. Διευκρίνισε ότι θα εξαιρούνται τα παιδιά με ιστορικό εμβολιασμού και πιστοποιητικό νόσησης.

Από τις 15 Μαΐου θα ανασταλεί το safe pass για τους μαθητές στα σχολεία, η χρήση υποχρεωτικής μάσκας για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς επίσης και το μέτρο test to stay.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα