ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από πού πήραν τα πτυχία οι ιατροί ΓεΣΥ

31 Ιουλίου 2019, 14:10

images

Φως στο εκπαιδευτικό υπόβαθρο των χιλίων και πλέον ιατρών που μπήκαν στο γενικό σχέδιο υγείας ρίχνει σήμερα το YgeiaWatch, παραθέτοντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ευρετηρίου που δημιούργησε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του YgeiaWatch, που επεξεργάστηκε η IdeaSeven, οι περισσότεροι ιατροί του ΓεΣΥ (όπως και του συνόλου των ιατρών που είναι εγγεγραμμένοι στην Κύπρο) έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι άλλοι μισοί έχουν κυρίως αποφοιτήσει από πανεπιστήμια της ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας.

Τα στοιχεία του ευρετηρίου του YgeiaWatch, που είναι μοναδικό στο είδος του, προέρχονται από τους δημόσιους καταλόγους του ΓεΣΥ και από τα δεδομένα που παραθέτει το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου. Το ευρετήριο δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού ιατρών ανά ειδικότητα, επαρχία και χώρα αποφοίτησης.

Στις βάσεις δεδομένων του YgeiaWatch υπάρχουν δεδομένα για την εκπαίδευση 1045 ιατρών που έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, 526 ιατροί του ΓεΣΥ με ποσοστό 50,3% κατέχουν τίτλο από ελληνικό πανεπιστήμιο, οι πλείστοι από τις πιο γνωστές ιατρικές σχολές της Ελλάδας.

Στη δεύτερη θέση είναι η Ρωσία με 97 ιατρούςκαι ποσοστό που αντιστοιχεί σε 9,3%.

Ακολουθεί η Ρουμανία και η Ουκρανία με ποσοστό 5,6% η κάθε μια.

Η Γερμανία είναι ο πέμπτος πιο δημοφιλής ακαδημαϊκός προορισμός για τους κύπριους που έκαναν σπουδές ιατρικής και εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ καθώς συνολικά 51 ιατροί που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,9% έχουν αποφοιτήσει από γερμανικά πανεπιστήμια.

Οι ιατροί του ΓεΣΥ που έχουν αποφοιτήσει από την Ουγγαρία είναι 44 (4,2%) ενώ αυτοί που έχουν αποφοιτήσει από την Ιταλία είναι 32 (3,1%).

Ακολουθεί η Τσεχία (31) ενώ η χώρα που βρίσκεται στην ένατη θέση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 22 αποφοίτους, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,1% και είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των ιατρών στην Κύπρο με εκπαίδευση στη Βρετανία.

Η δέκατη δημοφιλέστερη χώρα για σπουδές μεταξύ των συμβλημένων ιατρών με το ΓεΣΥ είναι η Σλοβακία η οποία έχει 16 αποφοίτους, κάτι που αναλογεί σε 1,5%.

Ο συνολικός αριθμός των ιατρών που έχουν πτυχίο από τις άλλες χώρες αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,4%.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα