ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από αύριο αυστηρότεροι κανόνες για ιατρικά τεστ στην αγορά

25 Μαΐου 2022, 17:43

images

Νέους αυστηρότερους κανόνες που θα προστατεύουν καλύτερα τη δημόσια υγεία παραθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από αύριο, και θα αφορούν τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως τα τεστ HIV, τα τεστ εγκυμοσύνης ή τα τεστ του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι κανόνες θα προστατεύουν καλύτερα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών όσον αφορά τα εν λόγω προϊόντα, ευθυγραμμίζοντας τη νομοθεσία της ΕΕ με την τεχνολογική πρόοδο και την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Ακόμη, με την εναρμόνιση των απαιτήσεων πρόσβασης στην αγορά στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ διασφαλίζεται επίσης η δίκαιη πρόσβαση των κατασκευαστών στην αγορά.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «τα διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα σώζουν ζωές και διαδραματίζουν καίριο ρόλο ως καινοτόμες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης».

Υπέδειξε ότι «σήμερα πραγματοποιούμε ένα μεγάλο βήμα προόδου για τους ασθενείς και τον κλάδο των διαγνωστικών μέσων στην ΕΕ. Η πανδημία του κορονοϊού έχει αναδείξει τη σημασία της ακριβούς και ασφαλούς διάγνωσης και η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της διάθεσης τέτοιων διαγνωστικών μέσων στους ασθενείς της ΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των in vitro ιατροτεχνολογικών προϊόντων, διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο σώζοντας ζωές και παρέχοντας λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τη διάγνωση, την πρόληψη, την παρακολούθηση, την πρόβλεψη, την πρόγνωση, τη θεραπεία ή την ανακούφιση μιας νόσου. 

Σχετικά Άρθρα