ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απεργιακά μέτρα στα κρατικά νοσηλευτήρια- Επίθεση συντεχνιών κατά ΟΚΥπΥ

21 September 2023, 11:55

images

Τη λήψη απεργιακών μέτρων στα κρατικά νοσηλευτήρια στις 25 Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσαν σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σε κοινή συνάντηση την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023, αξιολόγησαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σχετικά με τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας για το προσωπικό του ΟΚΥπΥ.

Οι συντεχνίες κρίνουν ότι κατά τα δύο χρόνια διαβουλεύσεων, ο Οργανισμός τηρεί «απαξιωτική στάση προς το προσωπικό που απασχολεί και προς το συνδικαλιστικό κίνημα, επιδεικνύοντας κωλυσιεργία και παρελκυστική πολιτική, ενώ παρουσιάζεται ανακόλουθος στις κατά καιρούς δεσμεύσεις του, τόσο προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όσο και προς τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, κατόπιν παρέμβασης του τέως Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Δρ. Χριστίνας Γιαννάκη, συστάθηκε τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και όλων των συνδικαλιστικών φορέων όπου εξέτασε το θέμα της μισθολογικής ανέλιξης των εργαζομένων.

«Η διοίκηση του ΟΚΥπΥ αρνείται για ακόμη μία φορά να συζητήσει τα πορίσματα της τεχνικής επιτροπής και αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί επί του ζητήματος αρχής, αν αποδέχεται τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης συμβατής με τους όρους εργοδότησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Περαιτέρω, η στάση αυτή του ΟΚΥπΥ ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου, βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με τα θέσμια που ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και ορίζουν τους όρους εργασίας σε όλους τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, αλλά και την εξαγγελθείσα πολιτική και δέσμευση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για επέκταση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται και προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις», τονίζουν.

Σημειώνεται ότι ενόψει των απεργιακών μέτρων, θα δρομολογηθούν κοινές κατά τόπους γενικές συνελεύσεις όλων των μελών τους που εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια και κεντρικά γραφεία του οργανισμού, δηλαδή εργαζόμενους με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ, αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους, αποσπασμένους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου και ωρομίσθιο προσωπικό με στόχο την ενημέρωση και τον καθορισμό της έκτασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα