ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαντήσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας

15 Ιουνίου 2023, 15:10

images

Απαντήσεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα  υγείας της χώρας, τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια, όσο και για τις  καταχρήσεις του ΓεΣΥ, έδωσαν σήμερα στους βουλευτές οι αρμόδιοι φορείς.

Σε συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας με θέμα την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από  την εφαρμογή του, οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής έθεσαν τις ερωτήσεις τους ενώπιον των αρμόδιων φορέων.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω θέμα  θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής την επόμενη  εβδομάδα, κατά την οποία ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)  θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν θέσει οι  βουλευτές.

Σήμερα όπως αναφέρθηκε από τον νέο Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, δεν υπάρχει κίνδυνος βιωσιμότητας του ΓεΣΥ τουλάχιστον μέχρι το 2030. 

Σε σχέση με την επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση, που ζητά ο ΟΚΥπΥ από κυβέρνηση και Βουλή για τα υπόλοιπα δύο ή τρία χρόνια, λόγω των απωλειών  που είχε από την πανδημία, τα μέλη της Επιτροπής Υγείας είπαν ότι  προτού εγκρίνουν αυτά τα εκατομμύρια ευρώ είτε για δύο είτε για τρία  χρόνια, θα πρέπει ο Οργανισμός να έρθει με συγκεκριμένο πρόγραμμα και να  τους αναλύσει τι είναι αυτό το οποίο θέλει και ποιο ήταν το κόστος που  έχει επωμιστεί λόγω της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη  συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε  πως «εκείνο που βγαίνει μέσα από τη συζήτηση είναι ότι θα πρέπει  να  δρομολογηθούν τάχιστα κάποιες αλλαγές και ότι θα πρέπει να τρέξουν με  πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο ΟΚΥπΥ».

«Επιβάλλεται στην προσπάθεια αυτή να είναι συμμέτοχοι και οι ασθενείς», σημείωσε. 

Σε σχέση με τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε ότι η Επιτροπή Υγείας θέλει να βοηθήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά θα πρέπει και ο ΟΚΥπΥ να  αντιληφθεί ότι πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των  ασθενών, για το ποια είναι τα δικαιώματα τους όσον αφορά και την  επισκεψιμότητά στους Προσωπικούς Ιατρούς.

Ο κ. Δίπλαρος τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας βρίσκεται  σε πολύ κρίσιμη καμπή», για να σημειώσει ότι «είτε θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις και θα  προχωρήσει το ΓεΣΥ, είτε θα καταρρεύσει λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης των  ασθενών και της χαμηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ετοιμασία νομοσχεδίων από το Υπουργείο Υγείας

Σε ερώτημα της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου αναφορικά με το πού βρίσκεται η ετοιμασία νομοσχεδίων από το Υπ. Υγείας, η διευθύντρια του υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων και το νομοσχέδιο για την ίδρυση εξειδικευμένων Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης έχουν πάει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένονται να κατατεθούν στη Βουλή.

Επίσης, το νομοσχέδιο δημιουργίας πανεπιστημιακών κλινικών μελετάται από το υπουργείο υγείας, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή Ευθύμιο Δίπλαρο να αναφέρει ότι καθυστερεί πολύ η διαβούλευση για το εν λόγω θέμα και να εισηγείται να εφαρμοστούν οι πανεπιστημιακές κλινικές σε αρχική φάση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να συνεχίσει η διαβούλευση με τα δημόσια.

Σε ερώτηση της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου, αναφορικά με την ανάγκη επίσπευσης του σχεδιασμού αναγκών και δυνατοτήτων (capacity planning), η κ. Γιαννάκη είπε ότι το χρονοδιάγραμμα για αυτό θα τελειώσει το τέλος του 2023.

Ένταξη περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Αναφορικά με την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε ότι η διαδικασία προχωρεί.

«Έχουμε τελειώσει την ετοιμασία 102 φαρμάκων, αλλά για την ένταξη τους στον κατάλογο υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες».

Η λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου αναφέρθηκε στην έκθεση του γενικού ελεγκτή για το 2020, σύμφωνα με την οποία ο ΟΑΥ θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές φαρμάκων. 

Σύμφωνα με την κ. Αχνιώτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν προτείνει να επιστραφεί ο ΟΑΥ στο σύστημα που εφάρμοζε το Υπουργείο Υγείας για την παροχή φαρμάκων, αλλά να προσπαθήσει ο ΟΑΥ να ρίξει τις τιμές των φαρμάκων και παράλληλα να υπάρχει επάρκεια και επιλογή φαρμάκων για τους πολίτες.

Όπως δήλωσε, υπήρξε πρόβλημα έλλειψης των φαρμάκων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων παραγόντων. Αλλά επειδή υπάρχει το μοντέλο διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το πρόβλημα κατάφερε να αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσε ότι 42 καινοτόμα φάρμακα είναι ήδη ενταγμένα στο ΓεΣΥ.

Συνεχίζουν οι λίστες αναμονής ασθενών

Οι βουλευτές εξέφρασαν δυσφορία αναφορικά με το γεγονός ότι γιατροί έχουν πάνω 2000 ασθενείς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μακροσκελής λίστα αναμονής για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο κ. Μιχαήλ σχολίασε ότι για τις λίστες αναμονής φταίνε όλοι, και οι παροχείς και οι δικαιούχοι και το σύστημα. Σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και να βρεθούν γιατροί για τις ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη, καθώς επίσης και σωστή κατεύθυνση των ασθενών στους γιατρούς που πρέπει να αποταθούν.

Όπως είπε, με το ΓεΣΥ που είναι δωρεάν, οι ασθενείς θέλουν 3η και 4η γνώμη γιατρού και είναι δικαίωμα του ασθενή.

Όσον αφορά το κατά πόσο οι γιατροί ανταποκρίνονται ή όχι, «θέλουμε να ανταποκρίνονται αλλά και από την άλλη να τους αποσυμφορήσουμε και λίγο ειδικά για επαναληπτικές συνταγές. Να βρεθεί η χρυσή τομή ποιοι να εξυπηρετούνται από το τηλέφωνο», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι ο μακροσκελής χρόνος αναμονής των ραντεβού αφορά και ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια, συμπληρώνοντας ότι «οι καλοί γιατροί δυνητικά θα έχουν μεγάλες ουρές για ραντεβού, αλλά αυτό αντιμετωπίζουν όλοι οι γιατροί».

Καταγγελίες για εργαζόμενους στο ΓΝ Πάφου που δεν δουλεύουν

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε στην Επιτροπή ότι 30 εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και 30 εργαζόμενοι στο ΓΝ Λεμεσού,  με χαρτί από το Ιατροσυμβούλιο δεν μπορούν να ασκούν εργασία με βάρη. 

«Δεν γίνεται εις αεί να μην μπορεί να ασκήσει εργασία επειδή έπιασε ένα χαρτί από τον γιατρό», και ταυτόχρονα να φωνάζουν για υποστελέχωση, είπε, ζητώντας από τους αρμόδιους να ετοιμαστεί ένα χαρτί που να λέει πόσοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους.

Υπάρχει κακή οργάνωση και σε αυτό θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή, σημείωσε.

Επίσης, άλλοι εργαζόμενοι στο ΓΝ Πάφου, όχι γιατροί, οι οποίοι δεν πάνε στη δουλειά τους, ούτε στις βραδινές βάρδιες, βάζουν συνάδελφους να «κτυπούν» την κάρτα τους και αυτό είναι γνώσιν των αρμόδιων. Έγιναν καταγγελίες από τους επικεφαλής τους, είπε.

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι οι καταγγελίες αυτές είναι πολύ σοβαρές και θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα από τους αρμόδιους.

Ακόμη, για το θέμα υποστελέχωσης του ΓΝ Πάφου, ο κ. Πάζαρος ανέφερε ότι εργάζονται 30 εργαζόμενοι και ότι δεν είναι θέμα υποστελέχωσης αλλά οργάνωσης.

Πρόσθεσε ότι εν μέσω πανδημίας το βάρος έπεσε στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς επίσης περιστατικά που δεν «συμφέρουν» στα ιδιωτικά τα στέλνουν στα δημόσια.

Τόνισε ότι η εικόνα που επικρατεί είναι εις βάρος των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Θέματα εργοθεραπευτών, φυσιοθεραπευτών

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με την ένταξη περισσότερων εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ, είπε ότι εντός ΓΕΣΥ είναι μόνο αυτοί των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά επιθυμούν να εντάξουν και τους ιδιώτες.

Για τους φυσιοθεραπευτές οι οποίοι έκαναν διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του ΟΑΥ και ολοήμερη στάση εργασίας σήμερα, ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι είναι οι μόνοι που αρνούνται να έρθουν σε διάλογο με τον ΟΑΥ και η απαίτηση τους είναι να στείλει νέα πρόταση ο ΟΑΥ.

«Βάλαμε συνεδρία για τις 26 Ιουνίου για να έρθουν να συζητήσουμε οι φυσιοθεραπευτές και θα είναι παρών και η ΟΣΑΚ. Εγώ δεν δέχομαι να εμπλέκονται και άλλοι φορείς, δεν είναι σωστός τρόπος να γίνεται διάλογος. Να μην ξεφεύγουμε από τον τρόπο που γίνονται οι διαβουλεύσεις», είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ένταξη κλινικών και συμβουλευτικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι «πρέπει μεταξύ τους να αποφασίσουν ποιοι θα ενεργούν ως συμβουλευτικοί και ποιοι ως κλινικοί, και εφόσον υπάρχουν αυτές οι διαφορές μας δυσκολεύουν».

Πρόταση για Επιτροπή Αξιολόγησης συστήματος υγείας

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, πρότεινε την εισήγηση για δημιουργία μίας Επιτροπής Αξιολόγησης ολόκληρου του θεσμού του ΓεΣΥ.

Όπως είπε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, θα πρέπει να υπάρχει μία αξιολόγηση του θεσμού, για να δούμε όλοι ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, τα κενά, οι παραλείψεις του ΓεΣΥ. Αυτή η πρόταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί αφού εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν από πλευράς υπουργείου υγείας, να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα καθοριστεί και η αρχή και το τέλος αυτής της διαδικασίας αξιολόγησης.

«Θέλουμε να εφαρμοστεί η αξιολόγηση, επίσης, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις όποιος εκφράζει μία άποψη θέλει να καταργήσει αυτή την κοινωνική κατάκτηση, το ΓεΣΥ. Εμείς πιστεύουμε ότι σίγουρα είναι προς όφελος των πολιτών το ΓεΣΥ, όμως αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε όλοι μας ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία οφείλουμε να τα δούμε και να σπρώξουμε την κυβέρνηση στο να προχωρήσει άμεσα σε αυτή την αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα