ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαιτούν καλύτερο αύριο για τα άτομα με όγκο εγκεφάλου

16 Μαρτίου 2023, 11:17

images

Ημερίδα με θέμα «Διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο» διοργάνωσαν ο ΠΑΣΥΚΑΦ και ο Σύνδεσμος ατόμων και φίλων με όγκους εγκεφάλου (CBTA), με στόχο να παρουσιαστούν οι αποτελεσματικοί τρόποι διαχείρισης της ασθένειας και οι νέες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 στη Βιβλιοθήκη ‘Στέλιος Ιωάννου’ του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οποία οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με εμπειρία όγκων εγκεφάλου στην Κύπρο.

Κατά την ημερίδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των διακεκριμένων Κύπριων Ογκολόγων, Ακτινοθεραπευτών, Γενετιστών και Βιολόγων, αλλά και του επίτιμου προσκεκλημένου ομιλητή Νευροχειρουργού Καθηγητή, Βασίλειου Ζέρρη.

Έγκαιρη διάγνωση και επένδυση στον τομέα της έρευνας

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΥΚΑΦ, Δρ. Άννα Αχιλλεούδη, σε ομιλία της υπογράμμισε τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης για τη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας και την ανάγκη για νέες καινοτόμες θεραπείες.

Πρόσθεσε επίσης, πως εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζονται στην έγκαιρη διάγνωση και πλήρη αποθεραπεία των ατόμων με εμπειρία όγκων εγκεφάλου, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην επένδυση στον τομέα της έρευνας.

Σύμφωνα με την Δρ Αχιλλεούδη, «ο ΠΑΣΥΚΑΦ, προσφέρει παγκύπρια υπηρεσίες κατ’ οίκων υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, ψυχοκοινωνική στήριξη, φυσικοθεραπεία και υπηρεσίες αποκατάστασης», προσθέτοντας ότι «μέσα από τις δράσεις μας εδώ και 36 χρόνια, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της καλής ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσα από όλα τα στάδια της ασθένειας».

Παράλληλα, είπε, «συνεχίζουμε να επενδύουμε στην διαφώτιση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σε όλο το φάσμα του καρκίνου».

Σημείωσε ότι οι όγκοι εγκεφάλου μπορεί να μην εμφανίζονται τόσο συχνά, όμως η ανάγκη για νέες και καινοτόμες θεραπείες είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ.

«Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα στη σωστή αντιμετώπιση. Συμπτώματα, τα οποία προειδοποιούν, πρέπει να ευαισθητοποιούν τους ασθενείς να τα ελέγξουν. Αναμφισβήτητα την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει μεγάλα βήματα ως προς την διαχείριση των όγκων εγκεφάλου, με απώτερο σκοπό ο κάθε ασθενής να λαμβάνει μια εξατομικευμένη θεραπεία μετά το χειρουργείο, στο οποίο έχει υποβληθεί», δήλωσε.

Η κ. Αχιλλεούδη υπέδειξε ότι είναι πλέον καίριας σημασίας η επένδυση του κράτους στο τομέα της έρευνας.

Προσφορά και υποστήριξη του CBTA στους ασθενείς

Η κα Μαρία Κυριάκου, Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου ατόμων και φίλων με όγκους εγκεφάλου (CBTA), σε δική της ομιλία αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά του Συνδέσμου, στη διαφώτιση του κοινού, τη ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών, την οικονομική ενίσχυση άπορων οικογενειών και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας.

Εκ μέρους του ΔΣ, εξέφρασε την δέσμευση τους στη συνέχεια των προσπαθειών για διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για όλους τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, δηλώνοντας πως είναι στη διάθεση τους για οποιαδήποτε στήριξη χρειάζονται.

Ανέφερε, ακόμη, ότι «ο Σύνδεσμος Φίλων και Ατόμων με Όγκους Εγκεφάλου ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να παρέχει ορθή ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού, ψυχολογική υποστήριξη ασθενών, οικονομική ενίσχυση άπορων ασθενών και στήριξη της επιστημονικής έρευνας».

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος είναι σήμερα μέλος του Διεθνούς Οργανισμού για Όγκους Εγκεφάλου – IBTA, και στις δράσεις του εντάσσονται η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για ευαισθητοποίηση του κοινού και οι συνεχείς προσπάθειες και αγώνες για προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με όγκους εγκεφάλου.

«Ο Σύνδεσμός μας συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα, ιατρούς και οργανώσεις που ασχολούνται με τη διάγνωση και τη θεραπεία, καθώς και με ιατρικά τμήματα και υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα