ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απαγορεύεται η συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν τις 15 Αυγούστου

24 Ιουλίου 2023, 16:19

images

Διάταγμα που απαγορεύει τη συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών, πριν την 15η Αυγούστου κάθε ημερολογιακού έτους εξέδωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος.

Το διάταγμα εκδίδεται δυνάμει του περί Χαρουπιών (Απόβαρου) Νόμου, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον περί Χαρουπιών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2023, που σκοπεύει στην προστασία της ντόπιας παραγωγής και εμπορίας χαρουπιών, στον περιορισμό των ζημιών στα εν λόγω δέντρα, οι οποίες προκαλούνται από τη συλλογή άγουρων χαρουπιών, καθώς και στη μεγιστοποίηση του οφέλους τόσο των παραγωγών όσο και των ιδιοκτητών χωραφιών με χαρουπιές από την εμπορία χαρουπιών.

Επιπλέον, με την εφαρμογή των νέων διατάξεων αναμένεται να παταχθεί το φαινόμενο της κλοπής άγουρων χαρουπιών με σκοπό την παράνομη εμπορία τους για πρόσκαιρο κέρδος.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου σημειώνεται ότι ο Υπουργός δύναται, κατόπιν υποβολής ενώπιόν του γραπτής αίτησης από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, να επιτρέψει σε αυτό, εφόσον ικανοποιηθεί από τους προβαλλόμενους στην εν λόγω αίτηση λόγους, τη συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Πρόσωπο που συλλέγει, μεταφέρει ή/και εμπορεύεται χαρούπια πριν από την 15η Αυγούστου κάθε ημερολογιακού έτους, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε επιβολή χρηματικής ποινής, η οποία δεν υπερβαίνει τα €1.000.

Σχετικά Άρθρα