ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Αόρατο Έθνος» οι πολίτες με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο

29 September 2022, 15:45

images

«Αόρατο Έθνος» αποτελούν οι πολίτες με Αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ΑΚΝ), καθώς κρίνεται αναγκαία η δράση των οργανωμένων φορέων και των κρατικών θεσμών για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής και τη διενέργεια δράσεων για ανίχνευση, πρόληψη και διαχείριση της νόσου.

To μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας, Χαράλαμπος Μουζουρίδης, παρέδωσε σήμερα υπόμνημα και εκατοντάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τον κόσμο, στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα στο πλαίσιο εκδήλωσης για ευαισθητοποίηση του κοινού για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο, στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας, στη Λευκωσία.

Στο εν λόγω υπόμνημα καταγράφηκαν τα βασικά ζητούμενα από πλευράς δράσεων του Υπουργείου Υγείας, τα οποία αφορούν τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ΑΚΝ) ως άμεση προτεραιότητα στο πλάνο δράσεων και ενεργειών του Υπ. Υγείας.

Σημείωσε ότι «το πλάνο δράσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει φιλόδοξες δράσεις για την ανίχνευση, πρόληψη και διαχείριση της νόσου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο υγείας των πολιτών και να βελτιστοποιηθεί η ποιότητα ζωής τους, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα σε επίπεδο πληθυσμού, ενώ παράλληλα θα αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης».

Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει, μεταξύ άλλων τονίστηκε, να εξεταστεί η πρόσβαση στη φροντίδα και τη βέλτιστη θεραπεία αποκατάστασης, η ποιότητα ζωής μετά από ένα συμβάν καρδιαγγειακής νόσου, η δημιουργία μητρώου καταγραφής ασθενών με σύγχρονη και απλή μεθοδολογία, η πρόσβαση μέσω του ΓεΣΥ σε σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών και η πρόσβαση σε όλες τις θεραπευτικές επιλογές.

Ακόμη, θα πρέπει να γίνει αποτύπωση του μεγέθους του προβλήματος στην Κύπρο – η κατανόηση των αιτιών και των παραγόντων κινδύνου στον κυπριακό πληθυσμό.

Ο κ. Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα, τόσο του ίδιου όσο και του υπουργείου υγείας , είναι να αφουγκράζεται ζητήματα που αφορούν τους ασθενείς και να λαμβάνει στοχευμένες δράσεις για την ανακούφιση και την έμπρακτη στήριξή τους.

Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε, έθεσε υπό την αιγίδα του και την όλη εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης, καθώς επίσης στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας υγείας θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το υπόμνημα ώστε η δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ΑΚΝ να ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Υπ. Υγείας.

«Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε μία συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες, στην οποία θα βάλουμε τις προτεραιότητες μας, γιατί όλα αυτά που έχετε αναφέρει είναι πολύ δύσκολο να τα υλοποιήσουμε άμεσα. Αλλά με σωστό προγραμματισμό μπορεί ‘να μπει το νερό στο αυλάκι’ και να αρχίσουμε την υλοποίηση», σημείωσε.

Κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς επίσης είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοτώνοντας 5.000 ανθρώπους κάθε μέρα.

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, το 85% του συνόλου των θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας οφείλονται σε Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ΑΚΝ), και συγκεκριμένα 15 εκατ. θάνατοι ετησίως.

Επιπλέον, 300 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ΑΚΝ και 2 εκατ. άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 80% των πρόωρων καρδιαγγειακών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο διαβήτης, το υπερβολικό βάρος, η ηλικία, το φύλο, η υψηλή LDL χοληστερόλη.

Εντούτοις, μερικοί τρόποι για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΑΚΝ είναι η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή για γερή καρδιά, η διαχείριση του στρες και η διακοπή του καπνίσματος.

Ακόμη, οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι με επίσκεψη στον γιατρό για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της χοληστερόλης.

Σημειώνεται ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο προσυμπτωματικό έλεγχο της χοληστερόλης μέχρι την ηλικία των 35 ετών εάν είναι άνδρες και την ηλικία των 45 ετών εάν είναι γυναίκες, καθώς επίσης η αρτηριακή πίεση πρέπει να ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Για όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο, θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνότερη αξιολόγηση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα