ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Άθικτοι» οι προσωπικοί γιατροί στο ΓεΣΥ- Καμπανάκι για διόρθωση στρεβλώσεων

08 Φεβρουαρίου 2024, 16:05

images

Δεν αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των προσωπικών ιατρών εντός του ΓεΣΥ, όπως ξεκαθαρίστηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας , ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι πως υπάρχουν στρεβλώσεις οι οποίες χρήζουν άμεσης διόρθωσης.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), θα καταθέσει γραπτώς τις απόψεις του στην επιτροπή αναφορικά με τις πιθανές στρεβλώσεις που εντοπίζονται στο σύστημα και στη συνέχεια θα συσταθεί ομάδα με έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη, η οποία θα τις μελετήσει και θα προχωρήσει σε νομοθετικές διορθώσεις.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, τόσο οι οργανώσεις ιατρών, όσο και η εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, αλλά και η Διευθύντρια του ΟΑΥ, αναγνώρισαν ότι υπάρχουν στρεβλώσεις, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των προσωπικών ιατρών.

Ο ΟΑΥ κλήθηκε εντός μίας εβδομάδας να παρουσιάσει γραπτώς στην Επιτροπή τις στρεβλώσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για αλλαγές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος ήταν και ένας εκ των εισηγητών του θέματος, μαζί με τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Χαράλαμπο Πάζαρο και Σάβια Ορφανίδου, υπογράμμισε ότι σκοπός δεν είναι να αλλάξει ούτε η αρχιτεκτονική, ούτε η φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αλλά να προστατευθεί η βιωσιμότητά του.

Την ανάγκη για διαφύλαξη του θεσμού του προσωπικού ιατρού υπογράμμισε κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση η Ευγενία Ευσταθίου, εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ. «Θέλουμε ο προσωπικός γιατρός να είναι ο θεματοφύλακας του ΓεΣΥ, να ενδυναμωθεί η σχέση του με τον ασθενή με φυσική παρουσία», είπε, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό, πρέπει ο γιατρός να διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο.

Όσον αφορά τον αριθμό των 2.500 ασθενών εγγεγραμμένων σε κάθε ιατρό, σημείωσε ότι εάν η πολιτεία θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να προχωρήσει με αυτό. Εξέφρασε, όμως, την άποψη ότι δεν επηρεάζει ο αριθμός αυτός την ελεύθερη επιλογή των ασθενών.

Ως μεγάλο πρόβλημα ανέδειξε τον μέγιστο αριθμό ετήσιων επισκέψεων στον προσωπικό ιατρό, αναφέροντας ότι με την κάλυψη του αριθμού αυτού εναπόκειται στον προσωπικό ιατρό, αν θα χρεώνει τον ασθενή, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για να αυξηθεί το όριο, αν υπάρχει ανάγκη για κάποιον ασθενή. Αναφέρθηκε, ακόμα, στο θέμα των «τηλεφωνικών διγνώσεων» από προσωπικούς ιατρού, που είχαν θίξει οι Βουλευτές σε παρατηρήσεις τους, λέγοντας ότι έχουν δοθεί οδηγίες από τον ΟΑΥ να μην προχωρούν οι προσωπικοί ιατροί σε παραπεμπτικά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ασθενή.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο γιατρός Ανδρέας Ιωάννου ανέφερε ότι ο μέσος όρος των ασθενών που είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικούς ιατρούς είναι 1.300, ενώ περίπου 40-50 γιατροί έχουν κρατήσει περίπου 2.500 ασθενείς. Επεσήμανε, ακόμα, ότι δημιουργείται στρέβλωση με τις ειδικότητες αυτών που μπορούν να οριστούν ως προσωπικοί ιατροί, καθώς αυτό είναι δυνατό για όσους έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος πριν από το 2004.

Ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, ανέφερε ότι οι παιδίατροι πόρρω απέχουν από το όριο των 2.500 ασθενών. Μιλώντας προσωπικά, είπε ότι ο ίδιος έχει εγγεγραμμένα περίπου 800 παιδιά και πρόσθεσε ότι το εισόδημά του είναι περίπου 120.000, εκ των οποίων οι 40.000 επιστρέφουν «με δίκαιη φορολογία», όπως είπε χαρακτηριστικά, στο κράτος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι όσοι ασθενείς είναι άνω των 18 δεν μπορούν να εξετάζονται από παιδιάτρους, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κάποιες ειδικότητες να ασκούν τον ρόλο του προσωπικού ιατρού, τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες».

Ο Ανδρέας Πολυνείκης, Πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών, ανέφερε με παρέμβασή του στη συνεδρίαση ότι οι στρεβλώσεις που υπάρχουν «έγιναν για να ικανοποιήσουν πάρα πολλά προσωπικά συμφέροντα». Εισηγήθηκε στη συζήτηση για αναζήτηση θεραπείας των στρεβλώσεων, να κληθούν όσοι έχουν την τεχνογνωσία για τη σωστή λειτουργία του Συστήματος.

Πλήγμα στα νοσηλευτήρια

Στο πλήγμα που δέχονται τα δημόσια νοσηλευτήρια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας. Είπε χαρακτηριστικά ότι η πρωτοβάθμια υγεία του δημόσιου τομέα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, λέγοντας ότι μόνο το 50% από τους 150 περίπου γιατρούς της πρωτοβάθμιας έχουν μείνει στο δημόσιο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα στη στελέχωση κλινικών, σημειώνοντας ότι η ΠΑΣΥΚΙ είχε προειδοποιήσει για το πρόβλημα αυτό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση κρίθηκε αναγκαία αφού βουλή και ΟΑΥ πρέπει να δράσουν άμεσα και όχι μέσα από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στο επίκεντρο οι ειδικότητες

Την επιτροπή απασχόλησε κυρίως το θέμα των ειδικοτήτων των προσωπικών ιατρών. Όπως αναφέρθηκε, στο σύστημα είναι ενταγμένοι γιατροί που δεν έχουν ειδικότητα στην παθολογία.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, οι γιατροί που μπορούν να εγγραφούν πλέον ως ΠΙ για ενήλικες, είναι όσοι έχουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

Παλαιότερα βάσει πρόνοιας της νομοθεσίας, μπορούσαν να ενταχθούν άτομα που ασκούσαν την Ιατρική πριν από το 2004 ή άτομα χωρίς ειδικότητα έπειτα από την παρακολούθηση σεμιναρίων.

Την επιτροπή απασχόλησε επίσης ο αριθμός των δικαιούχων που είναι εγγεγραμμένοι σε κάθε προσωπικό ιατρό.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων σε κάθε ΠΙ, είναι 2500 δικαιούχοι.

Πρόταση του ΔΗΣΥ είναι να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών σε κάθε προσωπικό γιατρό, στους 1.300 ασθενείς.

Η Έφη Καμίτση, Διευθύντρια ΟΑΥ, επιβεβαίωσε ότι έχουν διαπιστωθεί στρεβλώσεις, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποια από τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Εξήγησε ότι έχει ήδη αλλάξει ο τρόπος αμοιβής των προσωπικών ιατρών, με το 80% να είναι αμοιβή κατά κεφαλή και το 20% να είναι αμοιβή με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης.

Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση του ΟΑΥ είναι το ποσοστό αυτό να γίνει 70% και 30% αντίστοιχα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι στις αλλαγές αυτές υπήρχε καλή συνεργασία από τους γιατρούς, οι οποίοι συμφώνησαν με την εν λόγω ρύθμιση.

Αλλαγές έγιναν, όπως είπε η κ. Καμίτση, και στις κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής, που έχουν εισαχθεί ήδη, ενώ σημείωσε ότι θα γίνουν και εκπαιδεύσεις για το θέμα αυτό. Μία ρύθμιση που αναμένεται να βοηθήσει με τις λίστες σε ειδικούς γιατρούς, όπως είπε, είναι το πρωτόκολλο που ετοιμάζει ο ΟΑΥ για διαχωρισμό των επειγόντων ραντεβού.

Όσον αφορά τις τηλεφωνικές επισκέψεις, είπε ότι έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε αυτές να μη μετρούν στις συνολικές επισκέψεις που δικαιούται ένας ασθενής ανά έτος, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΥ δεν έχει λάβει παράπονα για χρεώσεις 15 ευρώ από προσωπικούς ιατρούς, λόγω κάλυψης των ραντεβού.

Γιατροί δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο ο ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί να αλλάξει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ ή να το θέσει σε περιπέτειες.

Επιθυμία του ΔΗΣΥ, ανέφερε είναι να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του και η βιωσιμότητά του μέσα από τη διόρθωση λαθών παραλείψεων και στρεβλώσεων.

Παράλληλα, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι έχει διαπιστωθεί πως το υφιστάμενο καθεστώς συμμετοχής των Προσωπικών Ιατρών, δημιουργεί δύο ταχυτήτων ιατρούς και επιφέρει την επαγγελματική και οικονομική ανισότητα και μεταξύ των προσωπικών ιατρών που επιλέγουν την ένταξη τους στο σύστημα αλλά και με τους ιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Ειδικότερα η οικονομική ανισότητα που προκύπτει μεταξύ μερίδας προσωπικών γιατρών με γιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ωθεί τους δεύτερους και ειδικά τους νέους επιστήμονες, να εγκαταλείψουν τη δημόσια υπηρεσία με αποτέλεσμα να μένουν υποστελεχωμένα από γιατρούς τα δημόσια νοσηλευτήρια», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε «προκηρύσσουμε θέσεις πρόσληψης χωρίς ενδιαφέρον πλήρωσης των θέσεων, με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε επιστήμονες από άλλες χώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες».

«Θα πρέπει οι προσωπικοί γιατροί να διαθέτουν ιατρείο και να απασχολούν τουλάχιστον μια νοσηλεύτρια για να εξυπηρετούν ασθενείς τους που δεν είναι επείγον περιστατικό και όχι να περιορίζονται τα καθήκοντα τους μόνο στο να δίνουν παραπεμπτικά», τόνισε.

«Είναι γιατροί και θα πρέπει να ασκούν ιατρική. Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου θα αποσυμφορηθούν και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών», υπέδειξε.

Τέλος ο κ. Πάζαρος χαιρέτησε τη δήλωση του ΟΑΥ ότι στόχος του είναι να εφαρμόσει την αναλογία 70-30 όσον αφορά την αμοιβή των προσωπικών ιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΠΙ πληρώνονται κατά 80% κατά κεφαλήν και κατά 20% βάσει ποιοτικών κριτήριων και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Προβλήματα και στρεβλώσεις

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, δήλωσε ότι «μας αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο του ΟΑΥ ότι και οι ίδιοι διαπιστώνουν κάποια προβλήματα και στρεβλώσεις».

Θα αναμένουμε, πρόσθεσε, «να σημειώσουν σε ποιες από αυτές από αυτές που αναφέραμε συμφωνεί και ο ΟΑΥ και μπορούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη να κατατεθούν προτάσεις για τροποποίηση είτε των κανονισμών είτε των κειμένων των νομοθεσιών με τρόπο που να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα και να βελτιώσουμε την κατάσταση με τους προσωπικούς γιατρούς στο σύστημα», τόνισε.

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επηρεαστεί η αρχιτεκτονική του Συστήματος και ότι πρέπει να παραμείνει ο θεσμός των προσωπικών ιατρών. Ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί αν υπάρχουν περιπτώσεις διαφθοράς, όπου διαπιστώνονται υπέρογκες αποζημιώσεις γιατρών. Έθιξε, επίσης, και ένα κενό στη νομοθεσία που αφορά στη δυνατότητα να καλύπτονται από το ΓεΣΥ οι κοινοτικοί που παραμένουν στην Κύπρο, αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή ότι υπάρχουν προσωπικοί ιατροί που με «ιατρική από το τηλέφωνο» αμείβονται με 10.000-12.000. Σημείωσε, δε, ότι οι λίστες αναμονής στον ιδιωτικό τομέα εμφανίστηκαν λόγω του πλαφόν στις αποζημιώσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι «πέρα από τις καταχρήσεις που γίνονται, έχει διαπιστωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό έχει υποβαθμιστεί και υπονομευθεί η βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ, που αφορά στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου».

Διατύπωσε δε, μία πρόταση του κόμματος που αφορά τους προσωπικούς ιατρούς, λέγοντας ότι «πέραν από τα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να υπάρχουν για τη συμμετοχή του ιατρού στο σύστημα, όσον αφορά το θέμα της αμοιβής οι προσωπικοί γιατροί πρέπει να έχουν μία σταθερή ελάχιστη μηνιαία αμοιβή και από εκεί και πέρα να αμείβονται ανά επίσκεψη του ασθενή με δύο τρόπους, με ένα μέρος να καταβάλλεται από τον ασθενή, ώστε να μη γίνονται καταχρήσεις, και ένα μέρος από τον ΟΑΥ».

Πρόσθεσε ότι «έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τον ασθενή και ότι δεν θα υπάρχουν καταχρήσεις».

Ερωτηθείς γιατί να πληρώνει ο ασθενής, αφού ήδη πληρώνει συνεισφορά στο ΓεΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι πρέπει να δίνεται ένα μικρό ποσό, για να μη γίνονται καταχρήσεις, ενώ διαχώρισε τις περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις.


Σχετικά Άρθρα