ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών στην Ελλάδα

24 Νοεμβρίου 2022, 19:53

images

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την παράταση έως το τέλος του χρόνου του υποχρεωτικού εμβολιασμού απέναντι στον κορωνοϊό για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εξέτασε τη σχετική προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή του ότι η παράταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς έως τα τέλη του 2022 είναι αντισυνταγματική.

Οι λειτουργοί του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας σημείωσαν ότι όταν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση παράτασης της υποχρεωτικότητας είχαν ήδη παρέλθει οκτώ μήνες από την αρχική λήψη του μέτρου, χωρίς, ωστόσο να διενεργηθεί επαναξιολόγησή του ως όφειλε.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του το ΣτΕ, το διάστημα των οκτώ μηνών από την αρχική λήψη του μέτρου της υποχρεωτικότητας «υπερβαίνει προδήλως το εύλογο» και το μέτρο θα έπρεπε να έχει επαναξιολογηθεί «βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Στο πλαίσιο της απόφασής του, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Ως εκ τούτου, η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για την επάνοδο των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους.

Σχετικά Άρθρα