ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντίστροφη μέτρηση για Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος

21 Ιουνίου 2023, 10:02

images

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, δεν πρόκειται να επιτρέψει τη συνέχιση των παρανομιών εις βάρος του περιβάλλοντος, διαμηνύει η υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, σημειώνοντας πως η σύσταση Υφυπουργείου Περιβάλλοντος δεν αποτελούσε προεκλογική δέσμευση, αλλά κάτι που θα μελετηθεί σε κατοπινό στάδιο.

Η κ. Πική, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες είναι η λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (ΓΔΠ), γι’ αυτό ο διορισμός του γενικού διευθυντή που θα αναλάβει τη νεοσύστατη ΓΔΠ, θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, θα τοποθετηθούν οι Υπουργοί γύρω από τη γενική ανακατάταξη των ΓΔ των Υπουργείων, μετά και την πλήρωση των έξι κενών θέσεων ΓΔ Υπουργείων, πριν ένα περίπου μήνα μέσα από τη σχετική διαδικασία της ΕΔΥ.

Να λειτουργήσει πρώτα η ΓΔΠ

Στο θέμα της δημιουργίας Υφυπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και Υπηρεσίας Ελέγχου των περιβαλλοντικών θεμάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου Χριστοδουλίδη, η κ. Πική διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση θα αφήσει να λειτουργήσει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, να διαφανούν τυχόν νέες ανάγκες και μετά να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και Υπηρεσίας Ελέγχου».

Στο περίμενε η δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος

Σχετικά με τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, η κ. Πική εξήγησε ότι «στο προεκλογικό πρόγραμμα του, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι θα μελετηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας του, σε αντίθεση με το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που καταγράφεται η δέσμευση του προέδρου, γι’ αυτό ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργικό την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση».

Στο κεφάλαιο καθαρό περιβάλλον του προεκλογικού προγράμματος του προέδρου Χριστοδουλίδη το οποίο διαχωρίζεται σε ενότητες αναφέρεται:

Προς την επίτευξη των στόχων μελετούμε το ενδεχόμενο δημιουργίας Υφυπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την ταχύτερη επίτευξη της πράσινης μετάβασης η οποία προϋποθέτει, ανάμεσα σε άλλα, οριζόντια οργάνωση και καλύτερη λειτουργία των δομών.

Σχετικά όμως με την Υπηρεσία Ελέγχου η αναφορά του προέδρου είναι δεσμευτική.

Στην ενότητα Πολιτική 3 – Προστασία έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία των πολιτών αναφέρεται:

3.1. Δημιουργούμε και στελεχώνουμε ειδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικού Ελέγχου. Η Υπηρεσία θα ελέγχει την εφαρμογή όλου του φάσματος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας την προστασία των πολιτών από κινδύνους για την υγεία και την ευημερία τους, που προέρχονται από περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η κ. Πική, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι αποφασισμένη να πατάξει τις παρανομίες και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην απόφαση της προηγούμενης συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση των δύο ορόφων στο ξενοδοχείο Sun City οι οποίοι κτίστηκαν χωρίς άδεια.

Τόνισε ότι «τα περιβαλλοντικά θέματα είναι πολύ σημαντικά για την κυβέρνηση όμως για την ώρα δόθηκε ώθηση στις ΑΠΕ μέσω κάποιων προγραμμάτων προς τους πολίτες, ενώ στις επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξεταστούν και θα εγκριθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα προς τις κοινότητες και ιδιοκτήτες της περιοχής του Ακάμα, οι οποίοι έχουν απολέσει τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα μετά από την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Εγκρίνεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται επίσης πως θα εγκρίνει σήμερα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών στον οποίο περιλαμβάνονται δέκα λειτουργοί οι οποίοι θα ενισχύσουν το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Της Ηρώς Ευθυμίου 



Σχετικά Άρθρα