ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντικρουόμενες θέσεις για ΤΑΕΠ παρά τις βελτιώσεις

06 Ιουλίου 2022, 14:36

images

Αντικρουόμενες είναι οι θέσεις του ΟΚΥπΥ και των κυβερνητικών ιατρών αναφορικά με τα προβλήματα και τις βελτιώσεις που παρουσιάζονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την περαιτέρω ενημέρωση στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται ένα Σχέδιο Δράσης, με προτεραιότητα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), όσον αφορά τις στελεχώσεις, τις υποδομές και τα πρωτόκολλα. «Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει», υπογράμμισε.

Ενημέρωσε επίσης ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε κατά το μεσημέρι προγραμματισμένη σύσκεψη του ΟΚΥπΥ με ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, όπου έγινε ενημέρωση για τα θέματα και τα ζητήματα των εμπλεκομένων.

Ο κ. Χαριλάου δήλωσε ότι έχουν σύμμαχους τους γιατρούς και με ένα εποικοδομητικό διάλογο θα λυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν, καθώς επίσης στόχος του ΟΚΥπΥ είναι να κάνει τα δημόσια νοσοκομεία πιο ελκυστικά στον πολίτη.

Σημείωσε ακόμη ότι έχουν γίνει ήδη βελτιώσεις στα ΤΑΕΠ, καθώς έχει προχωρήσει η ανακαίνιση τους και η αγορά αρκετού εξοπλισμού, μεταξύ άλλων και τηλεοράσεων εκεί όπου χρειάζονται.

«Δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια ο ΟΚΥπΥ»

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Σωτήρης Κούμας, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι η σημερινή συνάντηση έχει προγραμματιστεί εδώ και 3-4 εβδομάδες, για την οποία όμως δεν υπήρξε κάποια ημερήσια διάταξη.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΟΚΥπΥ κ. Χαριλάου για την αύξηση των γιατρών στα ΤΑΕΠ, ο κ. Κούμας προκαλεί τον ΟΚΥπΥ να αναφερθεί με στοιχεία και να αποδείξει την αναφερόμενη αύξηση, καλώντας επίσης τα στελέχη του ΟΚΥπΥ να βγουν από τα γραφεία τους και να παρευρεθούν στα ΤΑΕΠ για να γίνουν μάρτυρες των όσων διαδραματίζονται εκεί.

«Δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια ο ΟΚΥπΥ», υπέδειξε ο κ. Κούμας, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός επιρρίπτει ευθύνες στους γιατρούς, ενώ δεν παίζει ρόλο μόνο η ιατρική πράξη, αλλά και οι συνθήκες, οι δομές και η ομάδα ούτως ώστε ο κάθε γιατρός να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Έθεσε επίσης το ζήτημα ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη γιατροί που θα καλύπτουν τις βραχείες νοσηλείες καθώς αυξάνονται αυτή την περίοδο λόγω του Covid-19, ζητώντας άμεση ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ και απάντηση στην επιστολή που έστειλε η ΠΑΣΥΚΙ για το φλέγον ζήτημα των ΤΑΕΠ.

ΠΑΣΥΔΥ σύμμαχος ΠΑΣΥΚΙ

Ο νευροχειρουργός και μέλος του κλάδου ιατρών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) Δρ Λάμπρος Μωυσής, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεχής επαφής με τον ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών για την περαιτέρω ενημέρωση των εκκρεμούντων θεμάτων που τους αφορούν και σε ποιο σημείο βρίσκονται για να δοθούν χρονοδιαγράμματα και να κατατεθούν κάποιες προτάσεις.

Πρόσθεσε ότι ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε αφορά τις δομές, την ανανέωση συμφωνιών και κινήτρων, καθώς και το θέμα των απογευματινών ιατρείων, για το οποίο έχουν συμφωνηθεί σχεδόν όλα, μεταξύ άλλων η αμοιβή, η δομή, το ωράριο λειτουργίας και αναμένεται να τα προσαρμόσουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Σχετικά με τα προβλήματα και τα ζητήματα που τίθενται για τα ΤΑΕΠ, η θέση του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ συνάδει με αυτήν της ΠΑΣΥΚΙ, δήλωσε ο κ. Λάμπρου. Συμπλήρωσε ότι ως κλάδος θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία που αφορούν αυτό το ζήτημα και θα περιμένουν από τα ΤΑΕΠ να δώσουν την δική τους ανατροφοδότηση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα