ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών για αποσπάσεις

21 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την παράλειψη να κληθούν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα, η οποία εξέτασε νομοσχέδιο για την κατάργηση του χρονικού ορίου απόσπασης δημοσίων υπάλληλων ή υπαλλήλων αορίστου χρόνου από τη δημόσια υπηρεσία σε οργανισμούς δημοσίου δίκαιου αλλά και μεταξύ οργανισμών δημοσίου δικαίου, εκφράζουν οι συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ.

Σε επιστολή στην Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, αναφέρει ότι η μη συμπερίληψη της ΠΑΣΥΚΙ στον διάλογο με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί σοβαρή παράλειψη και είναι άδικη, καθώς η άποψη μιας μεγάλης μερίδας των εργαζομένων που επηρεάζονται από το νομοσχέδιο, δεν έχει ακουστεί.

Εκφράζει την έντονη δυσφορία των κυβερνητικών ιατρών για τη μη αποστολή πρόσκλησης για συμμετοχή τους στη συζήτηση που προηγήθηκε για το νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί τη μέγιστη χρονική διάρκεια απόσπασης εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζει ότι το πιο τρανταχτό παράδειγμα τέτοιου είδους απόσπασης, αποτελούν οι ιατροί του δημοσίου τομέα, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στον ΟΚΥπΥ και τους οποίους στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιπροσωπεύει η ΠΑΣΥΚΙ, επισημαίνοντας ότι για την εν λόγω απόσπαση πολλά μέλη τους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Ευελπιστούμε στη διόρθωση της συγκεκριμένης αδικίας προς τη συντεχνία μας», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κούμας.

Στο ίδιο ύφος είναι η επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου, ο οποίος κάνει λόγο για «αποκλεισμό» της συντεχνίας από την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

«Η συντεχνία μας δεν έχει κληθεί για να εκφράσει τις απόψεις της σε θέματα που αφορούν τον κλάδο και τα δικαιώματα των μελών μας, όπως συμβαίνει με άλλες συντεχνίες που εκπροσωπούν εργαζομένους», αναφέρει και προσθέτει ότι η ΠΑΣΥΝΟ αριθμεί πάνω από 2000 εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Γεωργίου τονίζει επίσης, ότι θεωρούν πως είναι υποχρέωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να προσκαλεί όλες τις πλευρές πριν τη νομοθέτηση ενός θέματος που αφορά ένα συγκεκριμένο κλάδο.  

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα πίσω από τη συνεχή παραγνώρισή μας, αλλά μάλλον οφείλεται σε αβλεψία», αναφέρει και σημειώνει περαιτέρω, ότι ευελπιστούν πως θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις συνεδρίες της Επιτροπής όταν συζητά εργασιακά θέματα που αφορούν και τον δικό τους κλάδο (π.χ. άδειες, επιδόματα, συνταξιοδοτικά, αξιολόγηση, προαγωγές κ.ά.).

ΑΣΔΥΚ: Ελλειμματική η νομοθεσία

Στο μεταξύ, σε σημείωμα προς την Επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΣΔΥΚ ενημερώνει σε ότι αφορά το τροποποιητικό νομοσχέδιο, ότι συμφωνεί με την προτεινόμενη κατάργηση του χρονικού περιορισμού για σκοπούς απόσπασης υπαλλήλων, νοουμένου ότι και ο επηρεαζόμενος υπάλληλος συγκατατίθεται.

Εκφράζει την εκτίμηση ωστόσο, ότι ακόμη και με τη νέα τροποποίηση, η υφιστάμενη νομοθεσία θα παραμείνει ελλειμματική, καθώς δεν παρέχει τη δυνατότητα στον δημόσιο υπάλληλο να διεκδικήσει αυτοβούλως απόσπαση σε άλλο τμήμα, υπηρεσία και οργανισμό, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση του προϊστάμενου.

Αναφέρει ότι μέλη του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ υπήρξαν επανειλημμένα δέκτες παραπόνων από υπαλλήλους οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία για απόσπαση, πλην όμως, αυτή είτε αγνοήθηκε, είτε δεν λήφθηκε υπόψη στον βαθμό που θα έπρεπε, ή προσέκρουσε σε άρνηση.

Προσθέτει ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν μπορούσαν να καταθέσουν οπουδήποτε γραπτώς το αίτημα τους εφόσον, ως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν υπάρχει καμία θεσμοθετημένη διαδικασία που να μπορούν να ακολουθήσουν για να αποσπαστούν σε άλλο τμήμα, υπηρεσία και οργανισμό εάν το επιθυμούν.

Καταθέτουν την θέση ότι ο θεσμός για τις αποσπάσεις θα πρέπει να τύχει εκσυγχρονισμού, όπως και το υφιστάμενο θεσμικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζουν ελλιπές και ετεροβαρές, υποδεικνύοντας ότι με τον τρόπο που εφαρμόζεται φαίνεται να μεταχειρίζεται τον εργαζόμενο ως ένα ωφελιμιστικό εργαλείο, εφόσον τον αξιοποιεί λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Η ΑΣΔΥΚ καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως εξετάσουν διεξοδικά το συγκεκριμένο νομικό κενό το οποίο εγείρει, το οποίο όπως υποστηρίζεται δημιουργεί αδικίες και με αφορμή την προτεινόμενη τροποποίηση να δρομολογηθούν εκείνες οι αποφάσεις, οι οποίες ναι μεν θα διασφαλίζουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, αλλά συνάμα να προσφέρουν και στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να αποσπαστούν σε άλλη υπηρεσία, τμήμα και οργανισμό όταν και εφόσον το επιθυμούν.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα