ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανταμείβεται η προσφορά πληρώματος ασθενοφόρων

09 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Τη βράβευση προσωπικού του οποίου οι ιδιαίτερες πράξεις συνέβαλαν στην προαγωγή της επιτυχούς λειτουργίας της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων, θα πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Συγκεκριμένα, η τελετή επίδοσης επαίνων του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής στη Λευκωσία.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η τελετή επίδοσης επαίνων «είναι ένας θεσμός που αποφασίσαμε να κάνουμε κάθε χρόνο για να δώσουμε ένα ευχαριστώ σε κάποιους ανθρώπους που κάνουν κάτι λίγο παραπάνω από τους άλλους».

Σημειώνει ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες, για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και στη βράβευση των ανθρώπων αυτών, για να τους βοηθήσουμε και να καταλάβουν ότι είμαστε δίπλα τους και να τους δώσουμε ένα έναυσμα για να μπορούν να συνεχίζουν».

Επίσης, οι βραβεύσεις αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες και βάση των στατιστικών δεδομένων που υπάρχουν, όσοι εμπίπτουν στις κατηγορίες θα τους δοθεί ένα βραβείο.

«Βέβαια ευχαριστούμε όλο το προσωπικό για τη στήριξη τους και κυρίως εν μέσω πανδημίας», υπογραμμίζει, αφού «η στήριξη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και του προσωπικού ήταν κάτι το οποίο ήταν πρωτοφανές και χωρίς τη στήριξη των πληρωμάτων, νομίζω η πανδημία θα είχε άλλη τροπή στη χώρα μας».

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων αποτελείται από 70 ασθενοφόρα και 340 άτομα.

Πολύ δύσκολη η περίοδος πανδημίας 

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, για την Υπηρεσία Ασθενοφόρων η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, «γιατί έπρεπε να μεταφέρουμε τα περιστατικά από τα νοσοκομεία στο νοσοκομείο αναφοράς, έπρεπε να πηγαίνουμε στα σπίτια να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά», αναφέρει.

Εξηγεί επίσης ότι «πολλές φορές παίρναμε δείγματα από τα σπίτια, τα πληρώματα των ασθενοφόρων δούλευαν αμέτρητες ώρες για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις πολλές απαιτήσεις».

Τα ασθενοφόρα θα διασώσουν μία ανθρώπινη ζωή  

Ερωτηθείσα πώς θα μπορούσε ο κόσμος να βοηθήσει το έργο των ασθενοφόρων, σχολίασε ότι «πρέπει πάντοτε να σκεφτόμαστε ότι τα ασθενοφόρα είναι τα μέσα που θα διασώσουν μία ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι το μεταφορικό μέσο που θα μας οδηγήσει στις πρώτες βοήθειες».

«Για αυτό πριν σηκώσουμε το τηλέφωνο, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι με το να φτάσει κοντά μας το ασθενοφόρο θα έχει τις σωστές συνέπειες και δεν θα μας μεταφέρει απλά στο νοσοκομείο», υποδεικνύει.

Προσθέτει ότι μέσα στο ασθενοφόρο, ο ασθενής χρήζει ιατρικής φροντίδας.

«Πολλές φορές έχουμε τραυματισμούς από τα πληρώματα των ασθενοφόρων γιατί αντιμετωπίζουν τα περιστατικά όρθιοι, ενώ τρέχει το ασθενοφόρο με σειρήνες και φάρους για να φτάσει στη σκηνή», σημειώνει.

Συνεπώς, ένας διασώστης και νοσηλευτής δεν σταματά ούτε λεπτό να αντιμετωπίζει το περιστατικό, μέχρι να το παραδώσει στο νοσοκομείο, τονίζει.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα