ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανθίζει η επιστήμη λογοπαθολογίας στην Κύπρο

10 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Η επιστήμη της λογοπαθολογίας στην Κύπρο έχει ανθίσει τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρο του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων ( ΣΥΕΛ), καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου.

«Ο ΣΥΕΛ ως ο επίσημος φορέας και εκπρόσωπος όλων των εγγεγραμμένων λογοπαθολόγων στην Κύπρο, οι οποίοι σήμερα ξεπερνούν τους 800, έχει σημαντική δράση προς την πρόοδο και ανάπτυξη της λογοπαθολογίας ως αυτόνομη επιστήμη. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει τη νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος και προωθεί τα συμφέροντα των μελών του», δήλωσε στο πλαίσιο του 1ου Παγκύπριου Συνεδρίου Διαταραχών Επικοινωνίας.

Συνεργασία με κρατικούς φορείς 

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, οι διαταραχές επικοινωνίας και κατάποσης προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο άτομο, στην οικογένεια, στα συστήματα υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών παροχών.

Πρόσθεσε ότι «ως μέλος επιστημονικής ομάδας, ο λογοπαθολόγος συνεργάζεται με την οικογένεια και το άτομο για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων, τη βελτίωση της υγείας, της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής επίδοσης του ατόμου με απώτερο σκοπό την καλή ποιότητα ζωής»

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΕΛ θα συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με αρμόδιους κρατικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών, επικεντρώνοντας σε τρεις άξονες:

-Διαβουλεύσεις με το υπουργείο υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών λογοθεραπείας στα κρατικά νοσηλευτήρια, καθώς υπάρχει σημαντική ανάγκη για αύξηση του αριθμού λογοπαθολόγων που εργάζονται στον ΟΚΥπΥ ώστε να εναρμονιστούν με τα σύγχρονα συστήματα υγείας.

-Συνέχεια διαβουλεύσεων με το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της ειδικής εκπαίδευσης και τη βελτίωση συνθηκών στα σχολεία, καθώς συχνά τα μέλη του ΣΥΕΛ καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς πρόσβαση στον απαιτούμενο εξοπλισμό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

-Παράλληλα, η συνεργασία του ΣΥΕΛ με τον ΟΑΥ είναι σε συνεχή εξέλιξη για την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα μέλη του ΣΥΕΛ μέσω του ΓεΣΥ.

Από τα εργαστήρια στην κλινική πράξη

Πέρα από την προβολή της έρευνας που διεξάγεται στην Κύπρο σχετικά με την επιστήμη της λογοπαθολογίας, το συνέδριο στοχεύει επίσης να συμβάλει στην μεταφορά γνώσης από τα εργαστήρια στην κλινική πράξη.

Συγκεκριμένα, η λογοπαθολογία ως επιστημονικός κλάδος και επάγγελμα υγείας, στοχεύει ώστε η επαγγελματική πρακτική να στηρίζεται από κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντινίδου, «για κάθε ευρώ που επενδύει η Κύπρος στην έρευνα, έχει κέρδος 7-10 ευρώ», προσθέτοντας ότι απώτερος στόχος των ερευνών στην λογοπαθολογία είναι η δημιουργία και η εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων με επίκεντρο τον άνθρωπο και την οικογένεια του.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιουλίου 2022, με στόχο να προβάλει την έρευνα που διεξάγεται στην Κύπρο αλλά και στο διεθνές πεδίο σχετικά με την επιστήμη της λογοπαθολογίας.

Το συνέδριο με θέμα «Έρευνα, καινοτομία και Κλινικές Εφαρμογές» έλαβε χώρα στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΕΚΙ) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων (ΣΥ.Ε.Λ.) ενώνοντας δυνάμεις με τα Πανεπιστήμια της Κύπρου για τη θεσμοθέτηση του, απευθυνόμενο σε λογοπαθολόγους, φοιτητές λογοθεραπείας, ερευνητές και επαγγελματίες από συναφή επιστημονικά πεδία.

Σημειώνεται ότι με τον σλόγκαν «Η επικοινωνία είναι δικαίωμα όλων», ο ΣΥΕΛ γιορτάζει και τα 30 χρόνια ίδρυσης και δράσης του.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα