ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνοιξε δεύτερο μέτωπο μετά το σήριαλ Γιαννάκη

16 Αυγούστου 2023, 08:38

images

Η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, ξανακτύπησε και πάλι προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην Προεδρία, με αφορμή προχθεσινές της δηλώσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Η μετωπική επίθεση Κανάρη κατά του ΥΠΟΙΚ έρχεται σε συνέχεια της πολύκροτης απόφασης της Υπουργού Υγείας να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να επιβεβαιωθεί ή όχι η γνησιότητα των πτυχίων της Χριστίνας Γιαννάκη, Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας και κατά πόσο αυτή ομιλεί ή όχι άριστα την αγγλική γλώσσα.

Η κ. Κανάρη, σε συνέντευξη της την περασμένη Δευτέρα στον Πολίτη, επικρίνει αυτή τη φορά ευθέως και το Υπουργείο Οικονομικών ότι προβάλλει προσκόμματα στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Όπως ισχυρίζεται, το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο και η ίδια επρόκειτο να το καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο, όπως υποστήριξε, βρήκε αντίσταση από πλευράς ΥΠΟΙΚ, το οποίο, «δεν δέχεται να επωμιστεί το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας».

Στάση αναμονής από το ΥΠΟΙΚ

Το ΥΠΟΙΚ, κρατά μέχρι στιγμής, στάση αναμονής επί των ισχυρισμών Κανάρη μέχρι την επιστροφή του Μάκη Κεραυνού από το εξωτερικό.

Ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ με τα οποία η StockWatch επικοινώνησε χθες για να σχολιάσουν τις αναφορές της Υπουργού Υγείας, δεν θέλησαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, υποδεικνύοντας μόνο: «Kάντε λίγη υπομονή».

Ωστόσο, οι πληροφορίες της StockWatch φέρουν την Προεδρία να μην κρύβει τη δυσανασχέτηση της εξ αφορμής των δηλώσεων Κανάρη και για την ευκολία με την οποία επικρίνει το ΥΠΟΙΚ.

Πηγή της Προεδρίας υπέδειξε ότι το ΥΠΟΙΚ εκ του ρόλου του, είναι ο θεματοφύλακας των δημόσιων οικονομικών.

Δεν μπορεί, σημείωσε, το ΥΠΟΙΚ να ανοίγει τις στρόφιγγες των κρατικών ταμείων και να ικανοποιεί το οποιοδήποτε αίτημα θέτει ο οποιοσδήποτε υπουργός, χωρίς να αξιολογηθεί η σημασία του για τον φορολογούμενο πολίτη και το κόστος του.

Κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του ο ΠτΔ

Σε ότι αφορά το πολύκροτο θέμα της μετωπικής σύγκρουσης Κανάρη - Γιαννάκη που ταλανίζει το Υπουργείο Υγείας εδώ και 10 μέρες, ως αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των επιστολών της Υπουργού, με τις οποίες αποκαλύπτεται ότι η Υπουργός ζητά διερεύνηση καταγγελιών κατά της Γενικής Διευθύντριας σε σχέση με τη γνησιότητα των πτυχίων της, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Εκτιμάται από συνεργάτες του ότι δεν θα ήθελε ο Πρόεδρος εν μέσω δεκαπενταύγουστου να κινήσει τις οποιεσδήποτε διαδικασίες για λήψη αποφάσεων επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, ενώ τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου απουσιάζουν λόγω θερινών διακοπών.

«Είναι θέμα λίγων ακόμη ημερών για να πάρει τις αποφάσεις του», σημείωσε στη StockWatch πηγή του Προεδρικού η οποία επιβεβαίωσε ότι ο ΠτΔ είναι σαφώς ενοχλημένος από την τροπή που πήρε η μετωπική σύγκρουση Κανάρη – Γιαννάκη στο Υπουργείο Υγείας.

Η μετωπική σύγκρουση των δύο, υπόβοσκε από την πρώτη μέρα της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου από την κ. Κανάρη.

Βγήκε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, μετά τη δημοσιοποίηση επιστολών που αντάλλαξαν μεταξύ τους, Κανάρη και Γιαννάκη.

Σημειώνεται ότι παρέμβαση για να αρθεί η κρίση που ξέσπασε στο Υπουργείο Υγείας, έκανε η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η οποία όπως έγραψε η StockWatch, είχε μιλήσει εκτενώς τηλεφωνικά τόσο με την Υπουργό Υγείας, όσο και με τη Γενική Διευθύντρια, μεταφέροντας προς τις δύο τη δυσφορία του ΠτΔ και την παράκληση του να σταματήσει ο μεταξύ τους χαρτοπόλεμος.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα διέρρευσε στο Τύπο νέα εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ Κανάρη – Γιαννάκη.

Πηγή της ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ που μίλησε χθες στη StockWatch, τόνισε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, πριν πάρει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις επί του θέματος, θα είναι ορθό να διαβουλευθεί με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων και να ακούσει, τουλάχιστο, επί της διαδικασίας της απόψεις του.

Όπως αποκάλυψε η StockWatch, η ΠΑΣΥΔΥ είχε επικοινωνήσει γραπτώς με τον Πρόεδρο, όταν ο ίδιος βρισκόταν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την παράκληση της να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΠτΔ δεν δικαιούται να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, της οποίας η κ. Γιαννάκη είναι μέλος, τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των διαδικασιών που ακολούθησε η Υπουργός Υγείας σε βάρος της κ. Γιαννάκη, τις οποίες χαρακτήρισε «πρωτοφανείς και απαράδεκτες». 

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, θεωρεί ότι οι απαιτήσεις της Υπουργού από τη Γενική της Διευθύντρια, είναι πέραν από τις νενομισμένες θεσμικές διαδικασίες. 

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα