ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανοικτή επιστολή στον Υπ. Υγείας αναφορικά με το EU4Health απέστειλε η ΟΣΑΚ

20 Οκτωβρίου 2020, 14:38

images

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας που αφορά στο πρόγραμμα EU4Health απέστειλε σήμερα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), μέλος του European Patient Forum (EPF), εκ μέρους του Μάρκο Γκρέκο, Προέδρου του EPF.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΣΑΚ αναφέρει πως το πρόγραμμα EU4Health αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δράσουμε για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού συντονισμού για την προστασία της υγείας, για να σημειώσει ωστόσο στην επιστολή πως το European Patients’ Forum (EPF) ανησυχεί πως η κατεύθυνση και οι συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιούνται επί του παρόντος, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο αυτήν τη σημαντική πρόοδο.

Στην επιστολή αναφέρεται πως οι οργανώσεις ασθενών είναι ζωτικοί παράγοντες σε μελλοντικές συζητήσεις πολιτικής και μαζί με τα 75 εθνικά και ευρωπαϊκά μέλη του EPF, έχουν δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστούμε με τα μέλη Kράτη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, σχετικά με τον καθορισμό ενός νέου και βελτιωμένου τρόπου προόδου.

Με την επιστολή ζητείται να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες, καθώς και τις προτάσεις σε συνεχείς διαπραγματεύσεις σε σχέση με το πρόγραμμα EU4Health.

Όπως σημειώνει η ΟΣΑΚ «με την τρέχουσα κρίση COVID‐ 19, η επιτακτική ανάγκη για ενισχυμένη Ευρωπαϊκή συνεργασία για να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας μας θα αναδειχθούν ισχυρότερα, πιο προετοιμασμένα και περισσότερο ανθρωποκεντρικά, καλωσορίστηκε από το Ευρωπαϊκό κοινό και τους ασθενείς».

Εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτή είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η υγεία δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, αλλά αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής για την υγεία.

«Το αυτόνομο πρόγραμμα EU4Health, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι σημαντικό για την αναγνώριση αυτής της ανάγκης για επένδυση στην υγεία της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι η φιλοδοξία για το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί και να ζητήσουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απονείμει περισσότερα κεφάλαια στο πρόγραμμα EU4Health και να επανεξετάσει την απόφαση του για δραστική περικοπή κεφαλαίων από το πρόγραμμα EU4Health», σημειώνεται στην επιστολή.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα υγείας που να αφορά όχι μόνο τη διασυνοριακή υγεία, αλλά και τις τρομερές προκλήσεις που θέτουν οι χρόνιες ασθένειες και οι συνεχιζόμενες ανισότητες στην υγεία όπου υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Στην επιστολή ζητείται από τα Κράτη μέλη να διατηρήσουν τη φιλοδοξία και το πεδίο εφαρμογής για το πρόγραμμα υγείας και να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να κάνουν συλλογικά περισσότερα για την υγεία.

Εκφράζεται η πεποίθηση ότι για να επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική χρήση του ειδικού προϋπολογισμού, το πρόγραμμα EU4Health πρέπει να προβλέπει, ένα σταθερό και χωρίς αποκλεισμούς σαφές πλαίσιο διακυβέρνησης, την αποτελεσματική διαχείριση και παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος και την διασφάλιση του θετικού του αντίκτυπου στους Ευρωπαίους πολίτες και ασθενείς.

«Ένα τέτοιο πλαίσιο», προστίθεται, «θα πρέπει να διευκολύνει τη διαφάνεια και να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία για τον σχεδιασμό ετήσιων προγραμμάτων εργασίας που θα επιτρέπουν στις προτεραιότητες του προγράμματος να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών και των ασθενών. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει ανάγκη για ένα σαφές και ουσιαστικό πολιτικό κοινωνικό ρόλο στη διακυβέρνηση του προγράμματος».

Σχετικά Άρθρα