ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τρίτη δόση

02 September 2021, 07:49

images

Ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβούλιου θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, την πρόταση του για τη χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου, αν και εκκρεμεί ακόμη η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ελλείψει κατευθυντήριων γραμμάτων από τον ΕΜΑ, ο υπουργός Υγείας μέχρι και την τελευταία στιγμή βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον γενικό εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται ότι θα εξεύρει τη χρυσή τομή για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να μην προκύψουν νομικά κωλύματα.

Κατά την προχθεσινή σύσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας με τους επιδημιολόγους και υπηρεσιακούς του υπουργείου κατατέθηκε πρόταση όπως οι πολίτες υπογράφουν έντυπο συγκατάθεσης πριν λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα της απόδοσης ευθυνών εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, συνεπώς σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην ληφθεί τελική απόφαση στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου .

Οι προϋποθέσεις για την τρίτη δόση

Κατά τη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με μέλη της επιστημονικής ομάδας καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, δηλαδή ποιοι θα είναι οι κατ’ αρχήν δικαιούχοι της τρίτης δόσης και η σειρά προτεραιότητας που θα ακολουθηθεί.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, σε πρώτη φάση θα μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και μεταμοσχευμένα άτομα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είναι η πάροδος έξι μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σε πρώτο στάδιο, αποφασίστηκε επίσης ότι θα χορηγούνται μόνο εμβόλια τεχνολογίας mRNA, δηλαδή αυτά της Pfizer και της Μoderna, ενώ τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της ΑstraΖeneca θα εμβολιαστούν επίσης με τα δύο αυτά σκευάσματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα