ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανοίγουν τα χαρτιά για συνταγογράφηση γιατρών εκτός ΓεΣΥ

19 Μαΐου 2022, 06:00

images

Επί τάπητος τίθεται σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας το θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων και άλλων υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

Την πρόταση αυτή έθεσε ξανά, έπειτα από προηγούμενες απορρίψεις, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος εμπίπτει στους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

Σε παρέμβαση του στην κρατική τηλεόραση, ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε επί του θέματος ότι οι γιατροί που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ θα μπορούσαν να ενταχθούν έτσι ώστε μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα εντός ΓεΣΥ και να επωφελείται και ο ασθενής.

«Σεβόμαστε την απόφαση των γιατρών αυτών να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε για το “καλό του ασθενή” να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των γιατρών εκτός ΓεΣΥ, το οποίο ως εκ τούτου θα επιφέρει προβλήματα στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, ένας γιατρός εκτός ΓεΣΥ να θέλει να συνταγογραφεί μέσω του ΓεΣΥ και να μην έχει ευθύνες, καθώς αυτό θα επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «εδώ και 12 μήνες συζητούμε ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ, καθώς επίσης υπάρχει δυσκολία να ελεγχθούν και οι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ».

Συνεπώς, «η λύση δεν είναι να επιτρέψουμε σε κάποιους που δεν είναι συμβεβλημένοι να συνταγογραφούν χωρίς να λογοδοτούν στο σύστημα και χωρίς να μπορούμε να τους ελέγξουμε», συμπλήρωσε.

«Κακή» εικόνα των γιατρών εντός ΓεΣΥ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας, δήλωσε ότι αυτή η εφαρμογή θα προκαλέσει το ξήλωμα του Γενικού Συστήματος Υγείας, καθώς επίσης θα προκαλέσει δύο ταχύτητες ασθενών και θα δημιουργήσει μία «κακή» εικόνα των γιατρών εντός του ΓεΣΥ, γιατί κάποιοι ασθενείς θα πηγαίνουν μόνο στους «καλούς» γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι οι πολέμιοι του ΓεΣΥ επιδίωκαν από την αρχή των συζητήσεων να «κατεδαφίσουν» το Γενικό Σύστημα Υγείας, γιατί οι ίδιοι δεν επωφελούνται από τη λειτουργία του.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουλούμας, οι γιατροί που είναι εκτός ΓεΣΥ αποτελούν μία πολύ μικρή μειοψηφία, περίπου το 5-10%.

«Το ΓεΣΥ δίνει τη δύναμη στον ασθενή και όχι στον γιατρό», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα αλληλέγγυο και ισότιμο σύστημα. Υπάρχει ισότιμη πρόσβαση, ανεξάρτητα από το οικονομικό υπόβαθρο των πολιτών και κάποιοι δεν το αποδέχονται αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα επιφέρει θέματα κατάχρησης, ελέγχου, προσωπικών δεδομένων και θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του συστήματος. Ως εκ τούτου, θα οδηγήσει στην αποσύνθεση του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Κουλούμας επεσήμανε ότι υπάρχουν 920.000 χιλιάδες πολίτες εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ, το οποίο υποδεικνύει ότι αγκαλιάζεται από τον κόσμο.

Στόχος το όφελος των ασθενών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπολους, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας την πρόταση που κατέθεσε, δήλωσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ασθενείς από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται αφάνταστα με τις λίστες αναμονής που υπάρχουν ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν ειδικότητες που χρειάζονται 5-6 μήνες για να δώσουν ραντεβού για να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό».

«Συνεπώς, όταν ένα πρόβλημα υγείας είναι πολύ σημαντικό, οι ασθενείς καταφεύγουν στην ευκολότερη και καλύτερη λύση. Έτσι, για ένα χαμηλοσυνταξιούχο δεν είναι εφικτό να πληρώνει και τα φάρμακα που του συνταγογραφεί ο γιατρός που επιλέγει εκτός ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι εφόσον ο ασθενής πληρώνει τις εισφορές στο σύστημα, έχει το δικαίωμα να επιλέξει ένα ειδικό γιατρό εκτός ΓεΣΥ, και όσον αφορά τα φάρμακα ή τις εξετάσεις εάν είναι στον κατάλογο του ΓεΣΥ τότε να τα αγοράσει στην ανάλογη τιμή που προσφέρονται.

Επεσήμανε ότι η βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, δικαίωμα το οποίο δεν το έχει σήμερα ο πολίτης.

Αναφερόμενος σε όσους θεωρούν ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων και άλλων υπηρεσιών εντός ΓεΣΥ από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ είναι παράνομη, ζήτησε να αναφερθούν σχετικά με το τι έκαναν για όλα αυτά που αποδείχθηκαν ότι ήταν παρανομίες όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα