ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχίες για παράλληλα εισαγόμενα φάρμακα- Καμπανάκι για στρεβλώσεις... λόγω τιμών

21 September 2023, 06:00

images

Ανησυχίες για την εισαγωγή των παράλληλων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, εκφράζει ο Επίτροπος Εποπτείας, Χριστόδουλος Καϊσής υποβάλλοντας ερωτήματα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αλλά και την τιμή τους.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε στη βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νόμου περί φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, ο κ. Καϊσής, εκφράζει το ερώτημα εάν υπάρχουν θεσμοθετημένες ασφαλιστικές δικλείδες ότι η τιμή την οποία θα εξασφαλίσουν θα είναι ίση ή χαμηλότερη από την τιμή του προϊόντος αναφοράς και ποιες είναι αυτές αλλά και το αν  υπάρχει περίπτωση να δοθεί/εγκριθεί μεγαλύτερη τιμή.

Παράλληλα σημειώνει ότι το να υπάρχει το ίδιο φάρμακο, της ίδιας εταιρείας και χώρας προέλευσης, ίδιας συσκευασίας που θα κυκλοφορεί με δύο ή και περισσότερες τιμές, θα αναταράξει την αγορά και ενδεχομένως να υπάρξει εκμετάλλευση των δικαιούχων.

O κ. Καϊσής υποβάλει ακόμη το ερώτημα με ποια διαδικασία και ποια τιμή θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ τα παράλληλα εισαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα, εάν θα παραμείνουν ως έχουν ή θα πρέπει να αιτηθούν εκ νέου για ένταξή τους στο ΓεΣΥ και να εγκριθούν από την Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημίωσης Φαρμάκων.

Εκφράζει επίσης το ερώτημα πώς θα καλύπτονται, στην περίπτωση που εντάσσονται στο ΓεΣΥ παράλληλα φαρμακευτικά προϊόντα με διαφορετικές τιμές από το προϊόν αναφοράς.

«Ο ΟΑΥ θα καλύπτει το φθηνότερο της κατηγορίας και ο ασθενής θα καλείται να πληρώσει συνεισφορά για το υπόλοιπο;», διερωτάται.

 Στο σημείωμά του, αναφέρεται στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των ελλείψεων και στρεβλώσεων στην αγορά.

Όπως τονίζει, σε περίπτωση που για ένα φαρμακευτικό προϊόν κυκλοφορούν ένα ή περισσότερα παράλληλα προϊόντα με διαφορετικές τιμές το καθένα, τα ιδιωτικά φαρμακεία θα είναι υποχρεωμένα να διατηρούν αποθέματα σκευασμάτων όλων των τιμών και αυτό θα προκαλέσει οικονομική επιβάρυνση των φαρμακείων, οι ασθενείς θα δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί υπάρχουν διαφορετικές τιμές για το ίδιο φάρμακο με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι ο φαρμακοποιός τους «κλέβει».

Επίσης, σημειώνει ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά.

Υποδεικνύει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευκρινιστούν στο νομικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει αναστάτωση στην αγορά

Προβληματισμός και από Συντεχνία Ισότητα

Πέραν του επιτρόπου, προβληματισμούς για την ένταξη των φαρμάκων, εκφράζει και η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα.

Σε δικό της υπόμνημα η Συντεχνία τονίζει ότι το φάρμακο δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν για να υπεισέρχεται η έννοια του αθέμιτου ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι το φάρμακο είναι αγαθό και ως τέτοιο οφείλει να είναι διατιμημένο.

«Είναι αδιανόητο την ίδια χρονική στιγμή να υπάρχει στην αγορά το ίδιο ακριβώς σκεύασμα με περισσότερες της μιας τιμής», σημειώνει.

Διερωτάται τι θα γίνει στην περίπτωση που η παράλληλη εισαγωγή αφορά σε φάρμακα χαρακτηρισμένα ως νοσοκομειακά, δηλαδή παρέχονται μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.

«Στην πλειοψηφία τους τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν σκευάσματα για πολύ σοβαρές ασθένειες και συνήθως είναι πολύ ακριβά. Πως θα καλύπτεται στην περίπτωση αυτή η διαφορά της τιμής δεδομένης και της απουσίας οποιασδήποτε πρόνοιας για διαδικασία είσπραξης συνεισφοράς από τα νοσοκομειακά φαρμακεία;», σημειώνει.

Θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα επάρκειας

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι αυτή τη ρύθμιση θα απαμβλύνει εν μέρει το διαχρονικό θέμα επάρκειας φαρμακευτικών προϊόντων που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι το θέμα της τιμολόγησης των παράλληλων φαρμακευτικών προϊόντων, τέθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων (ΕΕΤΦ), όπου επιτεύχθηκε συναίνεση εφόσον στη σχετική Γνωστοποίηση που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου του νόμου στην οποία καθορίζεται η τιμολογιακή πολιτική του κράτους, αναφέρεται ότι η τιμή του παράλληλα εισαγμένου φαρμακευτικού προϊόντος, θα καθορίζεται στην ίδια τιμή με το προϊόν αναφοράς.

Η κ. Κανάρη εξηγεί ότι σε περίπτωση που δεν υφίσταται τιμολογημένο προϊόν αναφοράς, η τιμή θα καθορίζεται σύμφωνα με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι η προαναφερόμενη γνωστοποίηση θα προωθηθεί για έγκριση και έκδοση μετά τη θέσπιση της προτεινομένης τροποποίησης του νόμου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα