ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχίες για ασφάλεια θυμάτων στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

15 Μαρτίου 2024, 10:24

images

Την έντονη ανησυχία της αναφορικά με τη διασφάλιση της προστασίας/ ασφάλειας των θυμάτων στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και έμφυλης βίας κατά των γυναικών, εκφράζει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, σε πρόσφατη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την καταγγελία της παραπονούμενης, Ελληνοκύπριος πρώην σύντροφος φέρεται να μετέβη στο σπίτι της γυναίκας στη Λακατάμια ζητώντας επίμονα να του ανοίξει. Σπάζοντας την πόρτα εισέβαλε στο σπίτι και υπό την απειλή μαχαιριού απειλούσε να την σκοτώσει, και την ξυλοκόπησε. «Ευτυχώς, τρίτο πρόσωπο πρόλαβε να μπει στο σπίτι έγκαιρα, με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή», σημειώνεται. 

Στον τύπο αναφέρεται ότι «εναντίον του 46χρονου διερευνώνται τα αδικήματα της επίθεσης, απειλών και παράνομης εισόδου στην οικία της 49χρονης».

Η ΣΕΠΚΒΟ τονίζει ότι πέραν από αυτά τα αδικήματα, η εν λόγω υπόθεση αποτελεί αδίκημα έμφυλης βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι υπάρχει ειδικός νόμος, ο περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 (Ν. 115(I)/2021), ο οποίος θα πρέπει ν' αναφέρεται και ν' αξιοποιείται στις υποθέσεις αυτές. 

Επίσης, στον τύπο γίνεται αναφορά για «προηγούμενη καταγγελία του θύματος προς τις αρμόδιες αρχές».

«Λήφθηκε υπ’ όψιν και έτυχε χειρισμού η προηγούμενη καταγγελία του θύματος εναντίον του φερόμενου δράστη; Είχαν εκδοθεί σχετικά προστατευτικά διατάγματα; Και εάν ναι, καταδεικνύεται για ακόμη μια φορά η έλλειψη/αδυναμία μηχανισμών παρακολούθησης και επιτήρησης της παρακοής των προστατευτικών διαταγμάτων, η οποία αποτελεί παράγοντα κλιμάκωσης της βίας κατά των γυναικών. Στη συγκεκριμένη υπόθεση επενέβη τρίτο πρόσωπο την κατάλληλη στιγμή και αποτράπηκε μια ενδεχόμενη γυναικοκτονία», τονίζεται.

«Παρόλο που υπάρχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών, διερωτάται κανείς πως καταλήγουμε σε μια ακόμη υπόθεση έμφυλης βίας, όπου η αδυναμία διασφάλισης της προστασίας της γυναίκας θύματος βίας την αφήνει έρμαιο στα χέρια του δράστη», τονίζεται.

Υπογραμμίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες που καλούνται να διαχειριστούν τέτοιες σοβαρές υποθέσεις θα πρέπει να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία στη διάθεσή τους για να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις πρόνοιες του νόμου.

Σημειώνει παράλληλα, ότι η έκδοση των προστατευτικών διαταγμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς παρακολούθησης και επιτήρησης τους, με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης της βίας και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων.

Σχετικά Άρθρα